Seceta aduce vin mai scump, dar de calitate

Vin puţin, dar de calitate. Cu asta se vor lăuda anul acesta gorjenii după culesul viilor. Seceta a afectat cultura de viţă de vie din judeţul Gorj, prin urmare şi producţia de vin va fi mai mică. Băutorii de vin nu trebuie să se sperie pentru că, deşi vinul este mai puţin, este mai bun. Vestea proastă este că litrul de vin va fi mai scump.

Hectare întregi de viţă de vie au fost distruse de secetă, iar gorjenii se plâng că acesta a fost cel mai rău an din ultimul deceniu. Producţia realizată la hectar este cu aproximativ 20% mai mică, asta pentru că seceta a uscat boabele de struguri. “Este dezastru. An slab ca acesta nu am mai avut de foarte mult timp. Suntem nenorociţi. Rachiu nu avem că şi prunele şi corcoduşele au fost slabe şi acum nici vin. Mai făceam şi noi un ban din vânzarea lui. Seceta asta ne-a terminat. Boabele de struguri pur şi simplu s-au stafidit, s-au uscat de la atâta soare”, a spus un localnic din Bălăneşti. Şi alţi vecini sunt de aceeaşi părere: „Eu cred că aproximativ jumătate din producţie este distrusă. De obicei culegeam viile prin octombrie, dar acum trebuie să ne apucăm, pentru că altfel riscăm să pierdem tot. Oricum suntem vai de capul nostru. Poate ne ajută şi pe noi statul cu ceva. Poate ne despăgubesc în vreun fel”.

Vin bun, cu preţ mai mare

Preţul vinului va creşte, însă şi calitatea va fi sporită, asta pentru că din cauza secetei strugurii au căpătat o concentraţie de zahăr mai mare.  Cel mai probabil preţul litrului de vin va ajunge la 7 lei de la cinci lei cât este acum. “În Gorj nu există niciun hectar de viţă de vie nobilă, în schimb sunt peste 3.700 de hectare de viţă de vie hibridă. Din cauza secetei cam 20% din producţie a fost afectată. Partea bună a lucrurilor este că din cauza secetei a crescut cantitatea de zaharuri din bobul de strugure, iar vinul va avea o calitatea mai bună decât în anii trecuţi. Pentru că producţia va fi mai mică, dar şi de calitate mai bună, preţul va creşte. Dacă acum litrul de vin se vinde cam cu 5 lei, în mod sigur va creşte până pe la 7 lei.”, a declarat Ion Popescu, director Direcţia Agricolă.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: