Seceta are efecte dramatice: Coadă la apă cu viermi!

Situaţie dramatică la Pinoasa! Zeci de localnici se trezesc la primele ore ale dimineţii pentru a sta la coadă la cişmeaua din sat, singura sursă de apă din zilele caniculare. Problema este cu atât mai gravă cu cât apa este plină de viermi, iar copiii plâng de sete în timp ce părinţii aşteaptă la rând pentru a-şi umple găleţile. Localnicii spun că s-a ajuns la această situaţie din cauză că mina a excavat cu patru metri sub pânza freatică. În timp ce oamenii sunt nevoiţi se lupte cu setea, reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia ridică din umeri şi promit că situaţia se va remedia, fără a face nimic concret. După aproximativ două săptămâni de la ultima întâlnire cu conducerea Carierei Pinoasa, oamenii vor să vină la Prefectură pentru a le aduce şefilor judeţului să bea câte o cană de apă cu viermi.

Aproximativ 300 de gorjeni din satul Pinoasa sunt nevoiţi să îndure setea în zilele caniculare, după ce Cariera Pinoasa a excavat cu 4 metri sub pânza freatică. În timp ce lucrările miniere se fac cu apă din belşug, localnicii stau la coadă ore în şir pentru a putea lua câte o găleată de 10 litri de apă de la cişmeaua din sat. Situaţia este cu atât mai dramatică, cu cât apa este plină de viermi, iar copiii plâng de sete aşteptându-i pe părinţi să-şi umple găleţile.

pinoasa

Cei care au mijloace de transport cară apă cu bidoanele de la zeci de kilometri pentru a nu-şi   îmbolnăvi copiii. Bătrânii însă nu au ce face şi trebuie să îndure această situaţie, mulţi dintre ei fiind foarte bolnavi pentru a putea merge la Vârţ după apă. „Nu ne-am gândit vreodată că vom răbda de sete. Cişmeaua asta este din 1923, iar apă curgea prin trei ţevi deodată. Aici se spălau rufele, se adăpau animale, iar oamenii aveau apă de băut. Din cauză că mina a excavat cu 4 metri sub pânza freatică, nu mai curge apă decât ca un firicel de aţă. Avem fântâni, dar multe au secat, unde mai este apă nici de acolo nu se poate consuma întrucât este galbenă la culoare din cauză că atinge stratul de cărbune. Sunt familii cu câte cinci copii şi bătrâni paralizaţi la pat. Mulţi nu au posibilitatea de a aduce apă de la Vârţ. Avem animale şi ne trezim de dimineaţă pentru a sta la rând. Ne trebuie câteva ore pentru a umple o găleată de 10 litri cu apă. În plus, apa are viermi. Se văd cu ochiul liber nu mai trebuie să o ducem la analize”, a declarat Grigore Homescu. Localnicii au pus un afiş pentru a se atenţiona între ei de faptul că apa are viermi, însă copiii care nu ştiu să citească nu ezită să bea, chiar dacă părinţii i-au avertizat. Oamenii spun că au încercat să clorineze apa şi să o cureţe cu var, dar în zadar.

Vor să aducă apă cu viermi şefilor judeţului

Gorjenii din Pinoasa sunt nemulţumiţi de faptul că şefii judeţului nu se implică în rezolvarea problemei lor. Ba mai mult, oamenii spun că săptămâna viitoare vor veni la Instituţia Prefectului pentru a le aduce lui Claudiu Teodorescu şi lui Ion Călinoiu câte o cană de apă cu viermi. „Nu mai putem răbda, e caniculă şi pe nimeni nu interesează de noi. Săptămâna viitoare vom veni toţi la Prefectură şi vom merge la domnul prefect şi la domnul Călinoiu pentru a-i servi  cu câte o cană de apă cu viermi. Să vadă şi ei cum stau lucrurile aici. Poate aşa vor lăsa birourile şi vor veni să vadă cum rabdă copiii noştri de sete”, spune în localnic.  

Sat în curs de demolare de peste 50 de ani

Localnicii din Pinoasa aşteaptă să fie strămutaţi de peste 50 de ani. În momentul de faţă, Cariera a ajuns cu lucrările până în spatele caselor, iar oamenii spun că urmează lucrări de excavare în cimitir. „Din anul 1960 ni se tot spune că vom fi strămutaţi, dar nici până acum nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Problema mai gravă este că nici noi, nici primăria nu putem face nimic în satul ăsta. Pentru orice amenajarea a locuinţelor, pentru săparea de fântâni ne trebuie autorizaţii şi nimeni nu ni-le eliberează întrucât, cel puţin teoretic, suntem sat în curs de demolare”, spune un alt localnic.

Situaţia de la Pinoasa este cunoscută şi autorităţile locale, care nu pot face nimic pentru oameni din cauza legislaţie. „Nu se mai pot face construcţii în sat pentru că e în curs de demolare din anul 1960. La sfârşitul lunii iulie ne-am întâlnit cu reprezentanţii Carierei Pinoasa şi le-am explicat că suntem în situaţie critică şi că trebuie să facă ceva pentru noi. Cei de la mină caută soluţii mai puţin costisitoare pentru ei şi ne amăgesc cu tot felul de promisiuni. Spun că vor face un puţ, dar nimic concret. Nu se poate merge la infinit cu aceste promisiuni. Media de vârstă a satului este de 60 de ani, populaţia e îmbătrânită. Oamenii nu se opun mutării, dar trebuie să ia măsuri în acest sens. În sat avem o biserică şi excavările se apropie de cimitir, ar trebui să ne anunţe din timp pentru putea să ne luăm morţii de acolo”, a declarat Paula Dobriţan, consilier local USL.    

Şefii carierei fac experimente la Pinoasa

După întâlnirea pe care au avut-o la sfârşitul lunii iulie cu localnicii din Pinoasa, şefii Carierei au venit să facă experimente la cişmeaua din sat. „Ne-am întâlnit cu cei de la Carieră. Ne-au spus să lăsăm noi ţeava mai jos cu jumătate de metru că atunci vine mai multă apă. Practic, nu înţeleg că nu mai e apă din cauză că au excavat cu 4 metri sub pânza freatică. Ei au apă în Carieră, noi nu mai avem în fântâni. Seara, noi înfundăm ţeava cu un băţ, pentru a avea apă primii care vin dimineaţa. Într-o dimineaţă, domnul inginer de la Carieră vine pe ora 5.00 desfundă ţeava şi ne transmite că e debit mare de apă. E şi normal să curgă mai multă decât de obicei de moment ce noi am ţinut ţeava înfundată toată noaptea”, a precizat Grigore Homescu.

Primăria, alături de localnici

Primăria Comunei Câlnic este alături de localnicii din Pinoasa. Ba mai mult, a distribuit gratuit tinerilor loturi pentru case în centrul comunei. S-au făcut demersuri şi pentru redeschiderea şcolii din Pinoasa. „Nu avem ce să-i reproşăm domnului primar, a venit aici cu vidanja să cureţe cişmeaua, dar degeaba. Dumnealui a luptat să ni se redeschidă şcoala. Am un băieţel care făcea naveta cu microbuzul la grădiniţă. Îl trezeam la ora 6.00 dimineaţa şi ajungea acasă la ora 14.00, dormea câte două ore în microbuz. Domnul primar a dat şi terenuri pentru tineri, dar nu şi-au făcut case decât cei care au avut posibilităţi materiale”, a precizat o localnică.

Primarul Dumitru Vulpe spune că nu îi poate ajuta pe oamenii în problema apei întrucât nu poate obţine autorizaţii în vederea demarării vreunei investiţii la Pinoasa. „La Pinoasa este o situaţie deosebită. Oamenii stau cu casele să cadă pe ei şi nu pot să facă vreo renovare întrucât nu se poate obţine autorizaţie de construcţie. Nici primăria şi nici oamenii nu pot obţine autorizaţii nici măcar pentru a face fântâni. S-a ajuns ca un sat întreg să se confrunte cu lipsa apei potabile din cauza lucrărilor miniere efectuate în zonă. De zeci de ani oamenii aşteaptă să fie strămutaţi, dar nu se face nimic în acest sens”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul comunei Câlnic.

Vizualizări: 411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: