Fotografii document cu Brâncuşi, furate şi vândute la preţ de chilipir

A furat fotografii document evaluate la 600.000 de euro şi le-a vândut pentru doar 2.300 de euro. Este vorba de Marian Iliaş, care a jefuit o strănepoată a lui Brâncuşi. Acesta avea fotografii cu autograf şi dedicaţie de la Brâncuşi. Furtul a avut loc acum trei ani, dar poliţia a fost sesizată pe 8 iulie 2013. Fotografiile au fost recuperate de la un artist plastic, care le-a cumpărat la a doua mână, cu 6.300 de euro.

Mai multe fotografii ale lui Constantin Brâncuşi, cu autograful acestuia, au fost furate din casa stră-strănepoatei sculptorului de către un bărbat pe care îl angajase să aibă grijă de locuinţă, acestea fiind recuperate şi restituite femeii, au declarat miercuri oficiali din Poliţie. "Poliţia Capitalei a fost sesizată în ziua de 8 iulie a.c. de către partea vătămată cu privire la faptul că în luna februarie a anului 2010 a constatat că, din locuinţa în care a locuit mama sa, ar fi fost sustrase mai multe fotografii ce îl reprezentau pe sculptorul Constantin Brâncuşi", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Prejudiciul, estimat la 600.000 euro

Potrivit unor surse din Poliţie, sesizarea a fost făcută de Luminiţa Mincu Pătraşcu Brâncuşi, în vârstă de 53 de ani, care s-a recomandat drept stră-strănepoata sculptorului. Aceasta le-a spus anchetatorilor că prejudiciul se ridică la aproximativ 600.000 de euro, aceasta fiind suma la care fotografiile furate au fost evaluate. Poliţiştii au început o anchetă şi au stabilit că fotografiile furate s-ar putea afla la un atelier de arte plastice reprezentat de Ion Tufeanu.

Audiat de poliţişti, Tufeanu a recunoscut că, la data 1 iulie, a cumpărat mai multe fotografii cu Brâncuşi, care aveau inclusiv semnătura sculptorului, de la un bărbat căruia i-a plătit în schimb 2.300 de euro. Tufeanu le-a declarat anchetatorilor că a vândut ulterior fotografiile, pentru 6.300 de euro, unui bărbat despre care a spus că se numeşte Lucian Tănăsescu. Tănăsescu a fost identificat de poliţişti, care l-au audiat la sediul Secţiei 14.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că, în iarna anului 2009, Luminiţa Mincu Pătraşcu Brâncuşi l-a angajat pe Marian Iliaş, în vârstă de 33 de ani, să aibă grijă de apartamentul în care a locuit mama sa. În acest context, bărbatul ar fi observat, într-o cutie, mai multe fotografii cu sculptorul Constantin Brâncuşi, pe care le-a luat şi le-a dus acasă, iar la începutul lui iulie, pentru că avea nevoie de bani, i le-a vândut lui Ion Tufeanu. Fotografiile au fost recuperate luni şi restituite femeii. Hoţul va fi cercetat în libertate.

Vizualizări: 226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: