Sechestre pe pensiile gorjenilor

Peste 1600 de pensionari din judeţul Gorj au popriri pe pensii. Oamenii nu au mai reuşit să-şi achite impozitele sau ratele la bănci, iar acum sunt nevoiţi să trăiască cu doar câteva sute de lei deoarece pe pensiile lor s-a instituit sechestrul. Îngrijorător este faptul că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul bătrânilor aflaţi în această situaţie a crescut simţitor, iar sezonul rece vine cu datorii suplimentare.

Numărul persoanelor vârstnice care trebuie să trăiască cu pensia redusă creşte de la un an la altul. Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 1.150 de popriri pe pensii, la ora actuală numărul acestora a ajuns la 1.640. Oamenii s-au afundat în datorii după ce s-au împrumutat la bănci şi la casele de ajutor reciproc şi nu au mai reuşit să-şi achite ratele. La acestea se mai adaugă restanţele ce provin din neachitarea întreţinerii la asociaţii sau din amenzile încasate. „Valoarea la care se ridică viramentele în contul acestor popriri este de 320.000 lei lunar. Acestea provin de la administraţii financiare, impozite, taxe, amenzi neachitate, credite neachitate la bănci, de la casele de ajutor reciproc sau de la asociaţiile de proprietari, unde nu şi-au plătit utilităţile. Maximul care poate fi reţinut este o treime din pensie”, spune Rodica Ghimiş, directoarea Casei de Pensii Gorj.

FĂRĂ PENSIE

În timp ce unele persoane îşi duc traiul de pe o zi pe alta cu pensia redusă, mai există şi persoane care îşi pierd acest drept definitiv. Este vorba despre 182 de pensionari invalizi care au fost depensionaţi deoarece starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit şi s-a stabilit că pot fi reintegraţi în câmpul muncii, mai spune Rodica Ghimiş.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: