SECOL poate începe lucrările la drumul de sub munte

Primul contract, în valoare de circa 15 milioane euro, prin care România utilizează fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii, a fost semnat ieri, la Târgu Jiu, între Consiliul Judeţean Gorj şi o firmă italiană care va moderniza aproape 55 de km de drum. Asfaltul este „varză”, la începutul iernii aleşii certându-se pe o sumă modestă ce trebuia alocată pentru a fi semnalizate sau înfundate imensele gropi ce apăruseră în carosabil şi care puneau în pericol viaţa şoferilor.

Contractul a fost semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi patronul Secol SA Roma, Defendente Marniga. Ambii au dat asigurări în cadrul unei conferinţe de presă că lucrările vor începe imediat cum vremea va permite acest lucru, durata de execuţie a acestora fiind de maxim doi ani. Drumul respectiv porneşte din localitatea Curtişoara, la câţiva kilometri de Târgu Jiu, trece prin Crasna şi Novaci şi se opreşte la Polovragi.

Conform lui Călinoiu, judeţul Gorj este primul care utilizează fondurile europene în domeniul modernizării infrastructurii întrucât munca pentru întocmirea proiectului a început înainte de 2007, când autorităţile locale doreau să modernizeze drumul pe fonduri de preaderare. Proiectul a fost reactualizat în cursul anului trecut şi, astfel, s-a ajuns la semnarea contractului pentru începerea lucrărilor în primăvară. “Am avut o colaborare foarte bună cu Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice şi cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. În noiembrie anul trecut ne-am apucat de proiect şi acum suntem în faza de începere a execuţiei. Durata este foarte mare, în general, dar noi cred că suntem un caz fericit pentru că după 160 de zile avem totul finalizat. Nu am convins Comisia Europeană atunci când am cerut finanţare din fonduri de preaderare, proiectul iniţial fiind mult mai mare. Am refăcut totul şi acum putem să ne apucăm de treabă”, a declarat şeful CJ Gorj.

Reprezentantul firmei italiene de construcţii a precizat, la rândul său, că Secol România doreşte să finalizeze lucrările în mai puţin de doi ani. Firma respectivă este cea care a modernizat şi drumul dintre Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu – Drobeta Turnu Severin, Marniga Defendente apreciind că faptul că drumul respectiv se prezintă în stare foarte bună la trei ani după ce a ieşit din garanţie reprezintă o dovadă a felului în care se va lucra şi la drumul dintre Curtişoara şi Polovragi. “Lucrăm în România din 1992 şi nu am avut probleme în privinţa calităţii lucrărilor. Avem o staţie de betoane şi asfalt, una de concasare şi toate dotările necesare în apropiere de Târgu Jiu. Putem face amenajările de şantier foarte repede. Vom folosi mână de lucru doar din România pentru că avem oameni calificaţi aici”, a menţionat patronul Secol SpA România.

Marniga Defendente a dat asigurări că, indiferent de fluctuaţia cursului de schimb, societatea pe care o reprezintă va reuşi să ducă proiectul la bun sfârşit fără a depăşi fondurile alocate. Contractul, în valoare de 12,3 milioane euro, fără TVA, a fost adjudecat prin licitaţie în iulie 2008, cursul de schimb dintre euro şi leu fiind atunci de 3,55 lei. Patronul italian a menţionat că baza materială şi dotările de care dispune societatea pe care o conduce vor face posibilă realizarea lucrărilor în limita fondurilor alocate.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: