Secretomanie în jurul procesului CE Turceni – sindicate

Procesul prin care Complexul Energetic Turceni a cerut instanţei de judecată să constate dacă este sau nu legal să plătească 6,5 la mie din fondul de salarii către sindicate a primit termen pe 9 martie. Surse din complex susţin că administraţia şi-a retras plângerea, dar nimeni nu confirmă oficial. Procesul va continua oricum, pentru că Federaţia Naţională a Muncii condusă de Constantin Creţan a cerut să fie intervenient în dosar.

Complexul Energetic Turceni a chemat în instanţă Sindicatul Mine Energie Jilţ Turceni, Sindicatul Energia Turceni şi Sindicatul CE Turceni. Acţiunea a fost introdusă pe 20 ianuarie şi retrasă câteva săptămâni mai târziu. Sigurul oficial al complexului care a putut fi contactat în ultimele zile, directorul de resurse umane Corneliu Gârjoabă, nu a putut să confirme sau să infirme retragerea plângerii. „Nu ştiu”, a spus Gârjoabă. Tribunalul Gorj a dat termen pe 9 martie în acest proces, de care „s-a lipit” şi Constantin Creţan, care ar vrea ca banii care ajung la sindicate să le fie daţi minerilor, drept prime.

Reversul medaliei

Procentul de 6,5 la mie din fondul de salarii înseamnă pentru sindicatele miniere conduse la nivel naţional de Marin Condescu circa 12-13 miliarde de lei vechi doar de la Complexul Turceni. Sume similare sunt primite şi de la CE Rovinari şi SNLO, banii fiind necesari sindicatelor pentru a supraveghea negocierea şi aplicarea contractului colectiv de muncă.

Reglementarea care permitea o astfel de contribuţie a companiilor către sindicate a dispărut anul trecut, odată cu adoptarea noului Cod social. Pe de altă parte, nicio reglementare nu o interzice, astfel că virarea banilor a fost considerată legală de sindicate, câtă vreme a fost prevăzută în contractul colectiv de muncă şi în bugetul de venituri şi cheltuieli.

Câteva reacţii interesante au fost totuşi după ce presa a aflat de acţiunea CE Turceni împotriva sindicatelor. Liderul sindical Marin Condescu a spus la Radio Infinit că cei care au făcut asta „vor vedea reversul medaliei”. Prietenul său politic, senatorul PSD Toni Greblă, a declarat chiar într-o conferinţă de presă că „Graure a făcut o greşeală”. Şi cei de la Asociaţia Eurojobs, care apără drepturile minerilor disponibilizaţi, au spus prin vocea avocatului Gheorghe Pecingină că acţiunea lui Graure merită felicitată, dar că nu are şanse de câştig.

PRECEDENT

Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a declarat că iniţial a dispus şi el oprirea plăţilor către sindicate, dar le-a reluat după ce Ministerul Economiei i-a confirmat că sunt legale. „Am cerut precizări către minister şi nu este nicio problemă cu aceşti bani”, a spus Burlan.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: