Şefa DIICOT, pe mâna procurorilor

Încă o premieră ieri în justiţia românească. Şefa DIICOT pe ţară, structura care luptă cu crima organizată din România, a fost ridicată ieri din trafic de procurorii DNA şi dusă la audieri. Alina Bica devenise celebră în plină campanie electorală, când au apărut fotografii cu ea făcând cumpărături la Paris cu Elena Udrea. Bica a devenit procuror şef al DIICOT pe baza pactului de coabitare dintre Băsescu şi Ponta, fiind propunerea preşedintelui.

Ajuns procuror şef al DNA, Bica şi-a păstrat prietenia cu Elena Udrea. Dacă ar fi fost numai atât, poate nu ar fi fost mare lucru. Se pare că Bica a rămas prietenă şi cu Gheorghe Stelian, om de afaceri apropiat Elenei Udrea. Despre Stelian, Ponta spunea în 2012 că a încasat 150 de milioane de euro de la statul român în schimbul unor drepturi litigioase. Stelian cumpăra drepturile de la persoanele care revendicau terenuri şi clădiri pe care nu le primeau de la statul român, aşa că erau nevoiţi să le cedeze şmecherilor pe bani puţini. Gheorghe Stelian ştia apoi să stoarcă statul de bani, dacă cifra avansată de Ponta este una reală.

Dosarul „Bica-Stelian” pare să fie cel mai tare de până acum instrumentat de DNA, mai tare chiar decât Microsoft şi EADS sau decât dosarul retrocedărilor de păduri. Când vezi cât s-a furat în România aproape că înţelegi de ce ţara este tot săracă la şapte ani de la integrarea în Uniunea Europeană. O ţară săracă, dar cu politicieni îmbogăţiţi din bani publici.

Analiştii au spus că votul din duminica prezidenţialelor pentru Iohannis a fost de fapt un vot pentru lupta anti-corupţie. Iohannis nu a fost un luptător anticorupţie, dar publicul a simţit că el va sprijini această luptă şi în orice caz nu i se va opune, pentru că nu depinde de baronii locali sau centrali. DNA trebuie să ştie că votul de duminică a fost şi pentru procurori, care nu trebuie să dezamăgească. Nu contează de la ce partide sunt corupţii. Opinia publică va simţi dacă procurorii vor fi părtinitori. Au simţit-o şi până acum. Toţi vedem în continuare că unii sunt ocoliţi de braţul legii. Ba chiar protejaţi. Încet, încet, instituţiile statului se vor recredibiliza, dar numai cu DNA nu se poate face primăvară.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: