Şefii primăriei Bîlteni, afaceri fictive cu nisip

Procurorii doljeni au lămurit ieri motivele pentru care i-au reţinut marţi pe primarul şi viceprimarul din Bîlteni, alături de trei oameni de afaceri. Primarul Gheorghe Păsărin, viceprimarul Dumitru Oprea, administratorii Luminiţa Geamănu, Ştefan Geamănu şi Bogdan Sergiu Oarfă sunt acuzaţi de afaceri fictive, prin care au câştigat bani pe seama primăriei ori s-au sustras de la plata unor taxe. Primăria ar fi plătit 1.800 de tone de nisip achiziţionate de la o firmă care a fost a viceprimarului, ulterior condusă prin interpuşi.

Primarul Gheorghe Păsărin este cercetat pentru săvârşireainfracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor, după ce a semnat şi aprobat referatul de necesitate prin care s-a achiziţionat fictiv această cantitate de nisip, iar viceprimarul Dumitru Oprea pentru abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, după ce a întocmit referatul de necesitate prin care solicita achiziţionarea de către primăria Bîlteni a acestor cantităţi de nisip.

Cei doi afacerişti, Luminiţa şi Ştefan Geamănu, sunt cercetaţi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, spălarea banilor şi complicitate la evaziune fiscală, unul în calitate de administrator şi celălalt de reprezentant al firmei, pentru că au emis şi semnat factura fiscală prin care au atestat în mod nereal că au livrat şi transportat primăriei respectiva cantitate de nisip.

Totodată, procurorii spun că aceştia, în luna septembrie 2013, au emis şi semnat un număr de 11 facturi fiscale, ce nu reprezintă operaţiuni reale în valoare de 214.554 lei, pentru servicii aferente lucrărilor de execuţie a unei staţii de epurare a apelor uzate din oraşul Rovinari, facturi ce au fost înregistrate în contabilitatea SC PANMACONS SRL, producându-se în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 69.211,80 lei. Bogdan Sergiu Oarfă, nepot al primarului, este cercetat pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că, în calitate de administrator statutar al SC PANMACONS SRL, a înregistrat în contabilitatea societăţii facturile fiscale emise de afaceriştii Geamănu ce nu reprezintă operaţiuni reale.

Edilii riscă suspendarea din funcţii

Procurorii au cerut ieri arestarea preventivă a celor cinci, pentru 30 de zile, dar până la închiderea ediţiei decizia judecătorilor nu a fost publicată. În cazul în care atât primarul cât şi viceprimarul vor fi arestaţi, aceştia vor fi suspendaţi din funcţiile de conducere. “Până momentul actual nu avem confirmarea din partea instanţei că domnul primar şi domnul viceprimar de la Bîlteni au fost arestaţi preventiv. În situaţia în care instanţa va dispune o astfel de măsură, potrivit legii 215 a administraţiei publice locale, domnul prefect are obligaţia de a emite ordin de suspendare din funcţie a celor doi demnitari, caz în care Consiliul Local are obligaţia să desemneze din rândul dumnealor un alt consilier local care va prelua atribuţiile de viceprimar şi pe cele de primar, cu remuneraţia aferentă funcţiei de primar”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului de Verificare a Legalităţii a Actelor din cadrul Prefecturii Gorj.   

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: