Semnale de alarmă de Ziua Hemofiliei

15 gorjeni suferă de hemofilie. Este vorba de o boală ereditară care constă într-o predispoziţie spre hemoragie, cauzată de prelungirea timpului de coagulare a sângelui. Vineri, 17 aprilie, a fost marcată Ziua Internaţională a Hemofiliei. Pacienţii care suferă de această boală încă se mai confruntă cu lipsa tratamentului în unităţile spitaliceşti. “Adulţii sunt trataţi insuficient şi încă sunt probleme în sensul acesta. În Gorj, sunt 10 pacienţi care sunt în evidenţă şi trataţi, şi în total sunt 15, restul nu vin la Târgu Jiu la tratament, merg la Bucureşti sau Timişoara. Au fost situaţii când oamenii au avut sângerări şi nu tot timpul au fost factori de coagulare”, a spus Daniel Andrei, preşedintele Asociaţiei Română de Hemofilie.

Medicii gorjeni susţin cauza pacienţilor hemofilici şi cer suplimentarea fondurilor pentru tratamentul acestei boli. „În judeţul Gorj, situaţia pacienţilor  hemofilici este dramatică, sechelele lor fiind cronicizate şi multiple, terapia de până acum fiind insuficientă. În Spitalul Judeţean Târgu Jiu, avem în evidenţă 1 copil cu hemofilie severă tip A şi 9 hemofilici adulţi, dintre care 7 pacienţi au hemofilie A, 2 pacienţi au hemofilie B. Susţinem necesitatea suplimentării bugetului dedicat Programului Naţional de Hemofilie din România, pentru a putea asigura un tratament corect şi complet al pacienţilor noştri”, a spus Dr. Sanda Mischie, medic primar medicină internă, coordonator al Programului Naţional de Hemofilie pentru judeţul Gorj.

La sfârşitul anului 2014, România a reuşit să ajungă la un consum mediu al factorilor de coagulare de 1,04 unităţi/capita, încă foarte departe de 3 unităţi/capita, cifră considerată minimul de terapie de substituţie pentru hemofilie, mai spun medicii specialişti.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: