Senatorul Greblă, corectat de Traian Băsescu

Într-o intervenție telefonică la B1Tv președintele Traian Băsescu i-a îmbunătățit cunoștințele în materie de Uniune Europeană senatorului PSD Toni Greblă, evident prins în off-said la acest capitol. Discuţia era legată de decizia Parlamentului de a-l trimite pe Victor Ponta la Consiliul Europei.

Traian Băsescu l-a întrebat pe Greblă dacă a citit Tratatul de la Lisabona. „Ca să știu dacă vorbim amândoi în cunoștință de cauză…“, a adăugat şeful statului.

Greblă i-a răspuns că nu are vrea să intre „într-un dialog inutil“ adăugând că ştie istoria Uniunii Europene.

Băsescu a insist pe întrebarea cu Tratatul fiind dispus să-i explice lui Greblă. Senatorul de Gorj, vizibil deranjat, a spus că ar trebui să le explice telespectatorilor. Pe parcursul emisiunii Greblă a mai fost corectat de preşedintele Băsescu. „Haideți să vă explic ca să înțelegeți unde a fost marea eroare politică a Parlamentului astăzi. Sunt trei instituții ale Uniunii europene care au inițiativă legislativă:  Comisia Europeană are inițiativă legislativă, Parlamentul European  are inițiativă  legislativă  și Consiliul European,  acela unde merg Guvernele. Acest lucru în Art. 4 protocolul 2 al Tratatului adoptat la Lisabona. Iată ce spune Art. 6 din același protocol:  spune că toate aceste componente cu inițiativă legislativă au obligația să transmită simultan la toate Parlamentele naționale proiectele legislative. Domnule senator, știti ce acte normative a adoptat Parlamentul European și Consiliul- (..) Domnule senator Greblă, permiteți-mi să vă mai citesc! Pentru că vă prinde bine, nu vă supărați chiar dacă citesc public Știți cât timp aveți ca să răspundeți cu obiecțiuni la aceste inițiative ale Parlamentului (n.r European), ale Consiliului Uniunii Europene, a guvernelor și a Comisiei Europene- Cât timp aveți ca să răspundeți-“, a întrebat Băsescu. Greblă a răspuns. Greşit. „Domnule Președinte, cu tot respectul necesar vă …vă.. răspund..ăăăă… din…ăăă….respect pentru funcția de șef al statului: 45 de zile“. „Vreau să vă spun următorul lucru: de la primirea proiectelor, Parlamentul României are 8 săptămâni (56 de zile) pentru a da observații la orice act normativ al Consiliului Uniunii Europene,  a Comisiei Europene sau a Parlamentului European“, a precizat şeful statului.

Niciodată însă, n-o să faceți din mine unul care se bagă sub birou ca să nu fie suspendat! Aduceți-vă aminte că mi-am câștigat mandatul jucând totul pe o singură carte: pe Constituție!

Traian BĂSESCU

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: