Sentinţă finală în dosarul privatizărilor strategice

Înalta Curte de Casație și Justiției se pronunţă luni, 5 ianuarie, în dosarul privatizărilor strategice în care sunt acuzați foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy. Procurorii au cerut pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege. Ei sunt acuzați de aderare la un grup infracțional organizat cu caracter transnațional și trădare prin transmitere de secrete.

Acuzațiile se referă la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a Romaero SA București și Avioane SA Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanță în vederea privatizării Radiocomunicații SA. Ei sunt judecaţi în legătură cu adjudecarea licitaţiei pentru consultanţa în vederea restructurării și privatizării Poştei Române, selectarea prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la Romtelecom.

În decembrie 2013, fostul ministru al Economiei Codruț Șereș a fost condamnat de Înalta Curte la șase ani închisoare cu executare, iar fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Zsolt Nagy la cinci ani. În acest dosar au mai fost condamnaţi şi Michal Susak, cetățean ceh, Mircea Călin Flore, cetățean româno-englez, consultantul internațional Vadim Benyatov şi  Stamen Stanchev. Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a primit șapte ani de închisoare, Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, a fost condamnat la șase ani de închisoare, Gabor Kerekes — cinci ani de închisoare, iar cetățeanul turc Mustafa Oral a fost condamnat la cinci ani închisoare.

CONSILIERE

Laurenţiu Ciurel este cel care leagă Gorjul de acest dosar. În 2005, Laurenţiu Ciurel era consilier al ministrului Codruţ Şereş. Atunci, Ciurel era director de investiții la fostul Complex Energetic Rovinari.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: