Sexul, alcoolul şi ţigările, preocupările elevilor din Bustuchin

Doar patruzeci de elevi din cei şaizeci de la liceul din Bustuchin s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. Directorul Claudiu Perescu nu crede că tinerii au şanse se promoveze deoarece au în cap numai sex, alcool şi ţigări. Aceştia nu vin la şcoală ca să înveţe, ci mai degrabă „să se tragă de şireturi” cu profesorii, să îşi înjure colegele şi să se răzbune pe director pentru notele mici acordate la purtare. Iar asta în ciuda condiţiilor materiale puse la dispoziţie. Este singurul liceu din Gorj unde nici un elev nu a promovat bacul.

Grupul Şcolar Industrial Bustuchin este locul în care elevii fac legea. Aceştia au în cap numai sex, alcool şi ţigări, precum declară directorul unităţii, şi vin la şcoală nu ca să înveţe, ci pentru a-şi teroriza profesorii. La examenul de bacalaureat din vara acestui an, liceul a fost singurul din Gorj cu promovabilitate zero. Elevii nu pot fi în nici un fel controlaţi, deşi conducerea şcolii a luat numeroase măsuri pentru a-i tempera. Dar scăderea mediilor la purtare nu i-a speriat pe elevi, ci i-a îndârjit. Claudiu Perescu, directorul Grupului Şcolar Industrial Bustuchin, spune că anul trecut un elev l-a dat în judecată pentru că i-a scăzut media la purtare la 7.00. „Am vrut să fac ordine în şcoală. Elevul, care a dat anul acesta bacalaureatul şi pe care bineînţeles că nu l-a luat, făcea tot felul de prostii. Îşi înjura colegele, fuma în curtea şcolii şi multe altele. M-a dat în judecată şi am fost cercetat în două dosare penale pentru abuz în serviciu şi pentru fals în înscrisuri. Abia după un an am terminat cu ele, când s-a decis neînceperea urmăririi penale”, spune directorul Claudiu Perescu. Însă nu a fost singura sancţiune. „Dintr-un total de 25 de elevi într-o clasă doar zece nu aveau media scăzută la purtare”, mai spune acesta. Măsurile de care dispune conducerea unităţii nu au dat roade. Directorul spune că sunt slabe şanse ca elevii de la Bustuchin să treacă examenul de Bacalaureat în a doua sesiune, în condiţiile în care niciunul dintre picaţi nu a venit la meditaţiile gratuite oferite de şcoală. „Nu au venit la meditaţii. Eu nu am văzut pe niciunul. Profesorii au fost la şcoală şi i-au aşteptat. Eu mi-am făcut datoria ca director”, menţionează directorul unităţii.

Viitorii elevi, expuşi pericolului

Cu toate acestea, se pare că liceul din Bustuchin stă destul de bine în ceea ce priveşte admiterea în clasa a IX-a. Cele două clase de câte 30 de elevi au fost ocupate şi au mai rămas şi elevi pe dinafară. Motivul este lipsa de resurse financiare a părinţilor care locuiesc în Bustuchin, Logreşti sau Roşia de Amaradia, care nu îşi pot trimite copiii să studieze în altă parte. „Nouă elevi care au prins un loc la un liceu din Târgu Jiu au cerut să se retragă şi să vină la Bustuchin pentru că situaţia materială a părinţilor era destul de precară. Nu puteau să îi susţină”, mai spune directorul Claudiu Perescu.

FUNCŢIE

Chiar dacă la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj se va lua măsura schimbării lui din funcţie, dat fiind faptul că la finele lunii august îi expiră delegaţia de numire pe funcţie, Claudiu Perescu consideră că şi-a făcut datoria. „Nu m-am născut şi nici nu mor director. Eu consider că mi-am făcut datoria de director. Specialitatea mea este profesor de educaţie fizică, iar la condiţiile pe care le am la Bustuchin aş fi mai liniştit”,

EXAMEN

Circa 100 de elevi gorjeni au susţinut ieri  prima probă a celei de-a doua sesiuni de bacalaureat din acest an. În total, peste 3000 de absolvenţi de clasa a XII a intră, din nou, în febra examenelor. Exigenţa rămâne şi de această dată mărită. Camerele web îi vor monitoriza pe candidaţi în fiecare secundă.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: