Şi-a înjunghiat vecina după ani de certuri

O bătrână a fost găsită moartă luni seara târziu, într-o baltă de sânge pe marginea drumului european 79, care trece prin Plopşoru. Femeia murise la nici 100 de metri de casa sa, criminalul fiind descoperit ieri. Este vorba despre un vecin care jumătate din viaţă şi-a petrecut-o în spatele gratiilor după ce a mai omorât pe cineva înainte de Revoluţie pe motiv că îl învinsese la o partidă de cărţi. Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Iniţial, la Plopşoru au fost doar suspiciuni de crimă, însă, pe măsură ce ancheta poliţiştilor înainta în noapte, realitatea s-a dovedit a fi cât se poate de crudă. Produsă chiar în prima zi a campaniei de combatere a violenţei la nivel de judeţ, crima a cărei victimă a fost Tinca Plopşoreanu i-a şocat pe localnici. Bătrâna de 62 de ani era cunoscută prin sat ca o procesomană, dar nimeni nu se aştepta să sfârşească atât de tragic. „Ea a fost la CAP înainte şi ştia tot ce mişcă prin sat. Se judeca cu oamenii, mergea la procese, era treaba ei, dar să fie omorâtă aşa nu se poate la noi în sat. Acum ea cică a venit la vecinul şi a strigat şi nu a auzit-o, a mers la celălalt vecin, nu i-a răspuns nimeni nici aici, a strigat şi la mine, nici eu nu am auzit-o, şi acum am aflat că e moartă la poartă. Fratele meu a apucat să vadă silueta unui bărbat mai înalt aşa care ar fi lovit-o şi care apoi a rupt-o la fugă pe aici în jos, dar nu ştiu să vă spun cine ar putea fi", a declarat unul dintre vecinii victimei.

„Am omorât-o, regret, dar nu mai am ce face“

La faţa locului au sosit echipele de criminalişti, coordonate de adjunctul IPJ Gorj, comisarul Ion Frăţilescu, precum şi de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, care conduce ancheta. În cele din urmă a fost reţinut Grigore Anca, un individ de 40 de ani, care este vecin cu victima. Se pare că omul a răbufnit după ce victima i-a dat cu o piatră în cap.

Ieri acesta a fost prezentat unei instanţe de judecată din cadrul Tribunalului Gorj, care a emis mandat de arestare preventivă pe numele său, pentru 29 de zile.

Grigore Anca a precizat că îşi regretă faptele, susţinând că a comis crima pe fondul unor certuri mai vechi pe care le avea cu victima. „M-a lovit cu piatra acum două săptămâni, mi-a dat la cap, şi ea tot timpul se ţinea de mine şi m-a adus în starea asta de acum. Am omorât-o, regret, dar nu mai am ce face. O să merg la puşcărie", a menţionat bărbatul.

„Cică cu nevastă-mea era supărat de când era mic“       

Soţul victimei, Constantin Plopşoreanu, a declarat încă de la început că îl suspectează pe Anca de comiterea crimei. "Numai nenorocitul ăsta putea să facă aşa ceva. Pe mine m-a stropit de Sfânta Maria Mică cu o găleată de apă, a turnat-o pe mine, doar pentru că m-a văzut pe stradă. Altă dată l-am scos cu bastonul din curte, l-am întors de la poartă. Cu nevastă-mea cică era supărat de când l-ar fi bătut ea odată, când era mic şi cică de atunci îi poartă pică. Orice ar fi fost dar nu trebuia să se termine aşa", spune bătrânul, care acum îşi aşteaptă singura fiică pe care o are să vină de la Braşov pentru înmormântarea femeii.

Se întoarce în puşcărie

Grigore Anca este recidivist, el fiind obişnuit cu traiul în spatele gratiilor. La 40 de ani aproape jumătate din viaţă şi-a trăit-o în puşcărie, când a intrat pentru prima dată la vârsta de 17 ani pentru un alt omor. Bărbatul s-a eliberat din arest în 2002, după ce a executat o pedeapsă de 18 ani pentru crima respectivă, crimă pe care a comis-o pentru că a pierdut o partidă de cărţi. Cel care l-a învins atunci era mai mare decât el, dar asta nu a contat pentru că individul şi-a lovit pe neaşteptate victima cu un cuţit în spate şi, la fel ca şi acum, o singură lovitură, a fost suficientă pentru pierderea unei vieţi. În 2003 Anca a intrat din nou după gratii, pentru un furt de această dată. El s-a eliberat în 2005, iar de atunci şi până acum a rămas acasă, la Plopşoru, fără a-şi găsi un loc de muncă şi fără a se căsători. Bărbatul riscă 25 de ani de închisoare pentru crima de care este acuzat, surse judiciare menţionând că pedeapsa pe care o va primi va fi sporită cu doi ani, rest rămas de executat de la furtul comis în 2003.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: