Și porcul nu mai moare...

E un obicei vechi la români, să se taie porcul de Ignat. Nu știu unde-și are rădăcinile. Cert e că se spune că în noaptea de Ignat porcul visează cuțit. Pare-se că visele porcilor nu sunt așa cum se spune c-ar fi cele ale oamenilor (invers prevestitoare). Pentru că a doua zi porcul chiar primește cuțitul. Sute de mii de porci, poate milioane, își dau duhul la sfârșitul lunii decembrie pentru a asigura belșugul culinar românesc, unul recunoscut pe plan mondial pentru rafinament și beneficii aduse sănătății.

Uneori, înainte de Crăciun mor și altfel de porci. Porcul cel mai mare din Coreea de Nord, de exemplu, s-a stins alaltăieri pe altarul comunismului și-al înfrânării tuturor dorințelor. Nu a fost incinerat, deși așa ar fi meritat. Să fie incinerat când încă era în viață, desigur.

Pe la noi, prin România, există niște porci extrem de abili care de fiecare Ignat păcălesc moartea și, ulterior, veseli și cu forțe proaspete, dau declarații ostentative la televizor. Unul dintre ei este Ion Iliescu. Ion Iliescu nu este doar un (neo-) comunist către care s-a făcut transferul de putere în '89 în urma unor incidente deloc necesare. Ion Iliescu este un porc pe care l-ați votat cu toții. Mă întreb câți dintre care aveau peste 18 ani în anii '90 și citesc acest text au făcut-o. Și, pe aceia care ați făcut-o, vă întreb: nu vă e rușine, măcar acum-

Uneori mă gândesc că este un fel de blestem. Că atâta timp cât Ion Iliescu va trăi, România nu poate niciodată să facă pasul acela mic, dar decisiv, către o țară normală, cu viață politică și societate sănătoase. Și nu mă refer la existența pur fizică a lui Iliescu (deși și încetarea aceleia ar ajuta, bănuiesc), ci la aceea mediatică. Când lumea nu va mai căsca gura la ce zice criminalul, când ziarele nu-l vor mai prelua, când Miron Cozma nu va mai fi singurul pedepsit pentru mineriade, atunci vom ști că unul dintre porcii care trebuiau cu adevărat să moară a murit. Până atunci, măcar de sfintele sărbători, îmi permit să vă dau un sfat: mâncați porci, dacă vreți, dar nu-i mai votați.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: