Și totuși, Băsescu de dreapta?

Suntem dreapta ori nu mai suntem? Păi suntem. Cu gura. Problema e că unii chiar sunt de dreapta. Joburile, să le spunem așa, îi obligă la asta. La fel și veniturile. Când ai sub 2000 de euro pe lună nu prea-ți dă mâna să fii de dreapta, părerea mea. Pentru că să fii de dreapta costă mult. Trecând, așadar, peste impostorii de dreapta, gruparea ”Facebook salvăm Ucraina de comunism”, de pildă, rămânem un pic la oamenii de dreapta adevărați. Cei care sunt de dreapta ca principii, mod de viață și în conformitate cu interesele lor de business.

Ei bine, o discuție cu un om de dreapta autentic, să zicem un investitor pe piața de capital, va aduce fiori reci pe spinările ”băsiștilor” care sunt cu dreapta până la moarte. ”Eu vreau ca voi, ăștia de la masă, să fiți bogați”, vă va spune omul de afaceri.”Îmi convine să fac afaceri într-un stat în care cât mai mulți cetățeni au bani mulți” - ce poate fi mai de dreapta de atât? Ei bine, Băsescu a făcut mari deservicii, în decursul carierei, oamenilor întreprinzători din România. Când era primar, liderul dreptei a dărâmat sute de chioșcuri (e drept, nu foarte arătoase arhitectonic vorbind, dar foarte pestrițe și foarte plăcute și, în plus, care aduceau singurii bani familiilor care le aveau). Știți ce-a pus în locul lor? Hypermarketuri din Franța, Germania și alte țări mai serioase decât noi. Deci domnul Băsescu și-a început cariera politică sărăcind niște români și îmbogățind niște străini care oricum erau deja putrezi de bogați.

Și acum vreți lovitura de grație? În guvernările PDL nu s-a listat la bursă nicio mare companie românească. Nu se știe de ce această măsură simplă de dreapta nu a fost agreată. În (mai) scurta guvernare Ponta, au început să fie listate tot mai multe mari companii de la noi. Nu pentru că Ponta ar fi de dreapta sau inteligent, Doamne ferește, ci pur și simplu pentru că ascultă de alții mai deștepți decât el. Și copiază țări mai de succes decât a noastră, cum ar fi pe Polonia, în acest caz. Omul de afaceri va încheia, cel mai probabil, așa: ”Îl iubesc pe Băsescu, e al nostru, dar al dracului de mult rău ne-a făcut!”.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: