Simulări

Ponta a simulat ieri că regretă plagiatul. Nu a fost aşa direct, dar l-a lăsat sufletul să renunţe la titlul de doctor şi promită că data viitoare va da examenul pe bune. E doar o simulare de regret, pentru că nu a avut tăria de a recunoaşte furtul intelectual şi de a se retrage din politică şi din guvern, pentru că e hoţ.

PSD simulează de câteva zile că face reformă. Zice că limitează numărul de mandate ale baronilor locali la două, dar vin Călinoiu şi Cârciumaru şi ne liniştesc. Două de acum încolo, că legea nu se aplică retroactiv. Simulează că sunt de acord cu principiul politic, dar nu s-ar da duşi de la ciolan decât legaţi.

Liberalii şi democrat-liberalii simulează fuziunea. Teoretic avem acum un singur partid, PNL, dar în loc să lucreze la omogenizare, se luptă care pe care să încalece. Nici măcar nu sunt în stare să simuleze că au înţeles ceva din victoria lui Iohannis.

Salvatorii simulează că salvează. Instituţiile din România sunt incapabile să reacţioneze în situaţii de urgenţă. Patru oameni au murit cu zile după prăbuşirea unui elicopter SMURD într-un lac din Constanţa, iar la 24 de ore după instituţiile nici măcar nu reuşeau să comunice ora la care a fost primit primul apel la 112. Dar să ne explice cum s-a prăbuşit un elicopter nou, cu două motoare, pe o vreme excelentă, cu pilot şi copilot cu experienţă. Şefii politici ai naţiunii sunt buni doar să dea mesaje de condoleanţe, să simuleze că le pasă. Că, dacă le-ar păsa cu adevărat, ar lua măsurile care se impun.

În Gorj, sunt mii de copii care trăiesc sub limita sărăciei. Iar statul român simulează că îi ajută. Câte unii sunt ajutaţi, este adevărat, dar cei mai mulţi sunt lăsaţi să trăiască în mizerie, statul mulţumindu-se că constate că au părinţi, chiar dacă aceştia sunt plecaţi din ţară, alcoolici sau pur şi simplu foarte bolnavi.

Cu toţii vedem că ţara asta nu merge cum trebuie, dar nu ştim ce să facem. Fiecare, pe cont propriu, nici nu prea are ce face, mai ales dacă e copleşit de propriile griji. O vreme o să ne uităm spre Iohannis, să vedem dacă vine de acolo vreo scânteie. Dar cred că o reformă adevărată a României va pleca de jos. Dacă pleacă de sus, e doar o simulare.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: