Sindicalist CE Oltenia: "Sunt lucruri dramatice. Vom avea grijă să arătăm cine sunt vinovații"

Numărul mare al deceselor în rândul angajaților Complexului Energetic Oltenia este tot mai discutat în spațiul public, mai ales de către liderii de sindicat. Doar weekend-ul trecut au fost anunțate alte două decese, fiind vorba despre un angajat de la Cariera Lupoaia și unul de la Termocentrala Rovinari. Ambii aveau afecțiuni grave.  Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, spune în cadrul unui interviu de la Infinit Fm, că lupta lor privind reducerea vârstei de pensionare este luată în derizoriu de către liderii politici.

Reporter: Au mai fost încă două decese la CE Oltenia. Ce se întâmplă?

M. Tomescu: Aceste decese confirmă lupta noastră. Noi am început să numărăm și să facem o medie. Ne-au ieșit undeva între 45-50 de salariați care mor în fiecare an în Complexul Energetic Oltenia din timpul activității. Se dovedește că nu am vorbit prostii și am spus adevărul, iar acum continuăm să ne numărăm morții. Cu toate acestea, lupta noastră este luată în derizoriu, din păcate, de către liderii politici aflați la putere.  Speranța de viață a minerilor este redusă dramatic.

Reporter: Va fi ignorată mult timp această problemă?

M.Tomescu: Cert este că liderii politici trebuie să înțeleagă că, oricât încearcă să pună capacul peste această problemă, ea nu va fi ascunsă la infinit. Aceste probleme vor fi din ce în ce mai mari, mai ales odată cu acest plan de restructurare pe care și l-au asumat. Din punct de vedere economic și social, toate calculele arată că deblocarea legii și angajarea de personal tânăr pot face bine companiei pe viitor.

Reporter: Oamenii mai trag speranțe că această lege va fi aplicată?

M. Tomescu: Oamenii sunt disperați. Este o problemă de viață și de moarte. Fac apel la liderii noștri din județ și să se gândească la familiile celor care au decedat. Și ei puteau beneficia de pensie și să se bucure câțiva ani. Noi vom face ca acele familii să își aducă aminte. Vom avea grijă și vom arăta cu degetul care sunt adevărații vinovați și care au ținut legea blocată, iar asta a dus la decesul multor persoane. Sunt lucruri dramatice care se întâmplă aici.

Vizualizări: 6,765

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: