Sindicalist: Dacă ai sute de milioane pierdere, cum să mărești salarii?

Liderii de sindicat din minerit și energie se tem de un val de pensionări. Forța de muncă este îmbătrânită deja și nu va avea de cine să fie înlocuită. Nici măcar pe tinerii pregătiți în cadrul învățământului dual pentru o meserie în termocentrale ori cariere nu se poate baza compania.

În acest an, din companie vor pleca acasă în jur de 200 de salariați. Cei mai mulți sunt aproape de pensionare și vor primi, la plecare, patru salarii compensatorii. Există însă și cazuri de salariați care sunt în pragul pensiei, dar mai au putere să lucreze. „S-au pus pe listă decât aceia care aveau condiții de pensionare. Sunt salariați care nu mai pot să lucreze pentru că sunt foarte erodați de munca pe care au desfășurat-o în 30 și ceva de ani de condiții grele. Sunt alții care mai rămân. Am cazuri destule în momentul de față, care au condiții de pensionare și nu și-au depus cerere ca să ia cele patru salarii. Preferă să lucreze în continuare”, a spus, la Gorj TV, Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Problema se va pune atunci când vor trebui înlocuiți cei care se vor pensiona. Pârvulescu susține că salariile mici din companie și munca grea nu vor atrage tineri în locul actualilor angajați care se vor pensiona: „Dacă vorbim de sute de solicitări, dar dacă vorbim de mii de solicitări nu cred că vor fi, pentru că cei tineri se duc acolo unde se câștigă mai mult. S-a forțat anul acesta salarizarea, dar cum poți să reziști dacă an de an ai sute de milioane pierdere. Cum să mărești salarii?”.

În plus, nici măcar cei 180 de elevi care se pregătesc în cadrul învățământului dual la liceele din Rovinari, Turceni, Târgu Jiu sau Craiova nu sunt siguri că vor lucra în CEO. Ei nu sunt obligați să muncească în cadrul companiei, mai susține Pârvulescu, așa că, dacă își vor găsi un job mai bine plătit, mineritul nu va mai fi o variantă pentru ei.

Vizualizări: 3,168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: