Sindicaliştii se opun închiderii azilului de la Novaci

Sindicatele din sănătate condamnă acţiunea autorităţilor locale de la Novaci de a închide Căminul de bătrâni. Ba mai mult, solicită Instituţiei Prefectului să atace în Contencios-Administrativ hotărârea Consiliului Local Novaci prin care s-a aprobat închiderea azilului. În acelaşi timp, sindicaliştii vin cu propunerea de a transforma Căminul de bătrâni într-un Complex de servicii multifuncţional de interes intercomunitar pentru persoane vârstnice.  Planul primăriei Novaci este acela de a ceda căminul unei firme care să presteze acelaşi tip de servicii.

Liderii Sanitas Gorj se opun desfiinţării Căminului de bătrâni Novaci şi condamnă acţiunea autorităţilor locale, realizată în mod tacit şi unilateral fără consultarea sindicatelor. „Solicităm Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj să intervină şi să atace în Contencios Administrativ hotărârea Consiliului Local Novaci nr.22 din 25.04.2013, deoarece nu s-a respectat Legea nr.467/2006 privind stabilirea cadrului general de consultare a angajaţilor, angajatorii aveau obligaţia să informeze şi să consulte reprezentanţii angajaţilor în special atunci când există o ameninţare la adresa locurilor de muncă“, spune Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

Acesta mai cere organizarea unei întâlniri cu toţi factorii de decizie din judeţ în vederea dezbaterii şi soluţionării situaţiei Serviciului de Asistenţă Socială a Persoanelor Vârstnice Novaci. În acelaşi timp, sindicaliştii vin cu propunerea de a transforma Căminul de bătrâni într-un Complex de servicii multifuncţional de interes intercomunitar pentru persoane vârstnice, care să fie condus de un Consiliu de Administraţie format din 1/3 autorităţi locale, 1/3 sindicate şi 1/3 reprezentaţii legali ai beneficiarilor”, a mai precizat Valentin Popa.

Management defectuos şi costuri exagerate

Sindicaliştii spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza unui management defectuos, dar şi a hotărârii Consiliului Local Novaci din luna martie prin care s-a majorat costul mediu lunar de întreţinere/beneficiar de la 800 la 1800 lei, obligând aparţinătorii să suporte în întregime acest cost. „Prin această hotărâre s-a încălcat Legea 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, deoarece, cheltuielile aferente plăţii salariilor pentru personalul angajat în cămine, plăţii medicamentelor şi cheltuielile de capital nu se iau în calcul la stabilirea costului mediu lunar de întreţinere. Ori stabilirea greşită a costului mediu lunar/beneficiar şi impunerea întregii sume asistaţilor şi familiilor aparţinătorilor, a avut drept efect scăderea numărului beneficiarilor de la 27 în luna martie la 12 în prezent”, a declarat Valentin Popa.

ANGAJAŢI

În momentul de faţă, la Căminul de bătrâni Novaci sunt încadrate 20 de persoane, angajaţii având salarii restante de mai multe luni.

PLAN

Primăria Novaci a decis să renunţe la căminul de bătrâni din cauza cheltuielilor prea mari. În fapt, primăria speră ca până la 1 iunie căminul să fie preluat de o firmă, care este obligată să păstreze acelaşi tip de servicii, dar şi o parte din salariaţi.

Vizualizări: 234

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: