Sindicalistul Pisc Scrădeanu, turnător dovedit în justiţiei

Unul dintre cei mai importanţi lideri sindicali pe care i-a dat Gorjul după 1989, Ion Pisc Scrădeanu, este dovedit în instanţă ca fiind un colaborator al fostei Securităţi, turnătoriile sale de dinainte de Revoluţie părând că i-au fost de folos şi după marea vânzoleală de acum aproape un sfert de secol. Devenit prim-vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical, acesta vrea să îşi continue lupta în Justiţie pentru a-şi dovedi nevinovăţia, deşi chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca ultimă instanţă în România, a decis că decizia CNSAS de-al declara colaborator pe marele sindicalist este bazată pe documente.

Instanţa supremă a respins, pe 26 martie, recursul formulat de Pisc Scrădeanu la verdictul din 6 decembrie 2011 a Curţii de Apel Craiova, prin care îi era respinsă contestaţia depusă de acesta la decizia dată de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, prin care acesta era declarat colaborator al fostei Securităţi. Doi gorjeni au cerut în 2006 şi 2009 la CNSAS să li se comunice dacă există note depuse împotriva lor de către Ion Pisc Scrădeanu, care, la acea vreme, era preşedinte al Federaţiei Naţionale Energetica, afiliată la Blocul Naţional Sindical. CNSAS a comunicat în 2010 solicitanţilor că pe 9 decembrie 1982 Pisc Scrădeanu a fost racolat de fosta Securitate pe probleme de „antiterorism”, la acea vreme liderul sindical fiind lăcătuş mecanic la fosta Întreprindere Energetică Rovinari, care era parte a şantierului 7 Craiova din cadrul GSMC Vulcan Bucureşti.

Turnătorii de la Rovinari

Conform documentelor CNSAS, liderul sindical semna notele informative cu numele de „Dragnea”, nume pe care l-a folosit din 1982 până în decembrie 1989. Primele persoane despre care Pisc Scrădeanu a oferit informaţii la Securitate au fost despre persoane din Târgu Jiu care consumau alcool şi jucau poker. „Vă informez că pe numitul I.D. l-am cunoscut la Restaurantul Gorjul în urmă cu 2 săptămâni. Sus-numitul se ocupă de comercializarea de ţigări străine, este o fire violentă, scandalagiu, umblă în majoritatea timpului singur”, scria „Dragnea” într-o notă către Securitate datată 8 martie 1984. Din 1986 acesta a început să dea note informative despre colegii pe care îi avea la locul de muncă, oferind informaţii şi caracterizări despre cei cu care discuta şi care îşi manifestau neîncrederea în regimul comunist.

„Vă informez că în virtutea relaţiilor profesionale am avut posibilitatea să-l cunosc şi să discut cu numitul B.C., subinginer la I.E. Rovinari. Cu aceste ocazii am constatat că acesta era slab pregătit profesional, nu era preocupat de realizarea sarcinilor şi nu arareori în discuţii afirma că singura sa posibilitate de afirmare este şi rămâne Occidentul. Pentru a ajunge acolo va încerca în continuare, folosind toate mijloacele pe care le-ar avea la dispoziţie. De cele mai multe ori am considerat că făcea aceste afirmaţii şi datorită stilului său aventurier şi nestatornic”, preciza Pisc Scrădeanu într-o notă informativă semnată pe 20 mai 1987.

„Decizie nedreaptă”

Ion Pisc Scrădeanu a declarat ieri agenţiei MEDIAFAX că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care i-a fost respins recursul la sentinţa din 6 decembrie 2011 dată de Curtea de Apel Bucureşti privind colaborarea sa cu fosta Securitate este "un abuz grosolan". Liderul sindical susţine că nu a fost judecat pe fond pentru a putea dovedi că nu este adevărat ceea ce se scrie despre el. "Nu am altă posibilitate decât să fac contestaţie în anulare şi vreau judecarea procesului astfel încât să administrez probe, pentru că eu niciodată nu am făcut ce scrie presa azi. Aştept motivarea ca să fac contestaţia în anulare şi o plângere penală împotriva celor care au făcut nota de constatare. Dacă se face dovada că eu am făcut rău înseamnă că sunt cel puţin nebun. Am această posibilitate şi mă voi folosi de ea pentru a-mi dovedi nevinovăţia. A fost o pronunţare pe care nu o consider dreaptă", a mai spus Pisc.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: