Sindicatele cer tichete de masă şi creşterea salariului minim

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" susţine că măsura luată de Guvern privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale de către administraţiile locale este justificată doar dacă este însoţită de actualizarea cel puţin cu rata inflaţiei a salariului minim garantat în plată.

"Lipsa unei actualizări de acest gen este neproductivă atât pentru mediul economic cât şi pentru motivarea lucrătorilor. Valoarea salariului minim în plată pe economie se impune a fi actualizat, cu atât mai mult cu cât cheltuielile legate de asigurarea traiului de zi cu zi au crescut de la an la an, iar prin măsurile luate în ultimii trei ani raportul între salariul minim şi salariul mediu va creşte, ceea ce creşte discrepanţele între cetăţenii României", se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei "Cartel Alfa" remis, luni, agenţiei Mediafax.

Reprezentanţii "Cartel Alfa" au precizat că o a doua problemă care ar trebui corect rezolvată este cea legată de tichetele de masă, despre care se vehiculează că urmează a fi blocate de la acordare şi în 2013. "Vă reamintim că politica salarială în domeniul bugetar stabilită în 2009 nu a fost pusă în practică nici în ziua de azi, iar reducerile salariale de 25 la sută (recuperate de Guvernul dumneavoastră începând cu data de 1 decembrie), nu au făcut decât să accentueze diferenţele de salariu, în salariile bugetarilor, iar intenţia exprimată de a bloca acordarea tichetelor nu face decât să înrăutăţească situaţia, anulând în anumite cazuri recuperarea făcută", arată sindicaliştii în comunicatul citat.

CNS "Cartel Alfa" solicită Guvernului să analizeze cu multă atenţie cele două probleme, care într-un stat democratic trebuiau să facă, înaintea de decizia Guvernului, obiectul unui dialog social cu partenerii sociali reprezentativi la nivel naţional, lucru care nu s-a întâmplat. "Salariul minim şi tichetele sunt două aspecte care ţin de politica de motivare şi creştere a productivităţii muncii, dar fac parte din programul de guvernare, cât şi din angajamentele luate de dumneavoastră faţă de electorat", se mai arată în comunicat.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: