Sindicatele din minerit lucrează la un nou contract colectiv de muncă

Liderii sindicali din domeniul mineritului şi energiei lucrează la ora actuală la un nou contract colectiv de muncă cu care vor intra în structura noii companii. Aceştia nu se tem de faptul că vor fi preluaţi de Complexul Energetic Oltenia fără niciun drept negociat, trăgând speranţe că cel care se va afla în fruntea noii companii le va mai acorda şi alte drepturi salariale faţă de cele deja existente. Precizările vin după ce în presa locală s-a publicat monitorul Oficial în care se aprobă înfiinţarea companiei şi nu se face referire la vreun contract de muncă.

Liderul Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a ţinut să aducă unele precizări cu privire la actualul statul al sindicatelor din minerit. Acesta a precizat că este absolut normal ca actualele contracte de muncă să dispară în momentul înfiinţării noii companii dar asta nu înseamnă că salariaţii celor patru entităţi componente rămân descoperiţi. „Este perfect legal ce se întâmplă. Noi suntem patru entităţi şi avem patru contracte colective de muncă diferite. În momentul în care o societate se reorganizează toate contractele colective de muncă dispar şi se face unul singur valabil pentru toţi angajaţii. Până la apariţia acestuia se păstrează vechile prevederi”, a declarat Constantin Mitrescu.

Articol omis din hotărâre

Cât despre absenţa articolului 8, articol ce face referire la contractele colective de muncă, din textul hotărârii de înfiinţare publicat în Monitorul Oficial, Mitrescu spune că pur şi simplu s-a omis copierea lui din lege. „Articolul există în lege, probabil acum nu l-au mai preluat de acolo. Nu ne facem griji din cauza asta, chiar dacă nu apare acolo sunt destule legi care reglementează statutul salariaţilor”, a adăugat Mitrescu.

Contract nou, drepturi noi

Liderul de sindicat de la Rovinari a precizat şi faptul că în prezent se lucrează la un nou contract, lucru confirmat şi de colegul său de la CE Turceni, Eugen Iovan. „Dacă durează trei luni până să devină funcţională atunci noi în acest timp lucrăm la armonizarea drepturilor salariale. După fuzionare, în cel mult o săptămână vom demara negocierile”, a declarat Constantin Mitrescu.

Eugen Iovan, liderul Sindicatului Energia Turceni, spune că s-au pregătit chiar şi cu ceva propuneri noi în folosul minerilor şi energeticienilor. „Nici nu se pune problema să pierdem din drepturi. Noi ne-am pregătit cu noi drepturi pe care vrem să le discutăm dar apoi să pierdem. Nici nu încape vorbă de aşa ceva. Se lucrează la ele, când va fi momentul le vom face publice”, a declarat Eugen Iovan, liderul Energia Turceni.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: