Sindicatele vor un act adiţional la CCM până în 20 decembrie

Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) vor să negocieze un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă până pe 20 decembrie. În atenţia liderilor de sindicat este şi negocierea pachetului trei de performanţă, care va începe mâine.  

Sindicaliştii FNME nu au negociat drepturile de sfârşit de an, dar se gândesc la cele de anul viitor. Aceştia doresc renegocirea pachetelor de performanţă incluse în CCM, care să se bazeze pe proiecţia bugetară pe 2014. anul acesta nu a fost eliberat nici un pachet de performanţă deoarece conducerea nu şi-a atins indicatorii prevăzuţi în buget. Ba chiar a avut loc o rectificare negativă a bugetului. Pe nul 2014, CE Oltenia îşi va proiecta veniturile şi cheltuielile pe o vânzare de 14,5 TWh. În aceste condiţii, bonusurile şi facilităţile minerilor şi energeticienilor din cele trei pachete trebuie adaptate la noile cifre ale companiei. „Pentru 2013 lucrurile sunt clare, dar pentru 2014 trebuie să ne întâlnim. Trebuie să vorbim inclusiv despre un sistem unitar de salarizare. Eu cred că e obligatoriu ca acest demers să aibă finalitate în 20 decembrie, ca din 3 ianuarie să intre în vigoare noul act adiţional“, a declarat liderul sindical Ion Ruşeţ.

Unii aşteaptă marele sindicat

Unii lideri de sindicat nu vor să negocieze un act adiţional la CCM până nu apare sindicatul mare, cu reprezentativitate la nivelul companiei. Deocamdată, apariţia Sindicatului Mine Energie din Oltenia este doar la stadiul de idee, iar pentru înregistrarea lui sunt multe proceduri de parcurs.

 „Nu se poate negocia un nou contract până nu se înfiinţează acest sindicat mare. El este necesar pentru că la negocierea CCM au apărut tot felul reprezentaţi de la diferite federaţii care doar dau din gură şi nu fac nimic“, a declarat liderul de la EMC Roşia, Constantin Pescaru.

Un alt sindicalist, Nelu Roşca, ar renunţa la funcţia de preşedinte de sindicat dacă asta ar avantaja salariaţii. „Consider că în afara faptului de a fi eu preşedinte interesul salariaților e mai presus a avea o protecție mai mare. Sunt dispus de a renunța la această funcție, să fac parte din mișcarea sindicală în continuare. Dacă va ajuta salariații nu am nimic împotrivă“, a declarat acesta.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: