Singurul domeniu care te poate face și fericit, și optimist

Urmăresc câte site-uri de știință care, deseori, îmi dau motive de optimism. Vă recomand activitatea și vouă. În fond, sunt atât de puține lucruri (site-uri, mai ales!) care să ne facă mai optimiști, încât orice plus la acest capitol este absolut necesar. Uite, eu o să vă dau doar două exemple.

Dacă ești un pic preocupat să privești lumea așa, la nivel global, mai presus de propria-ți persoană sau chiar propria-ți familie, vei fi cu siguranță de acord că omenirea calcă pe multe cadavre, în avântul ei către numere mai mari, bani mai mulți, mese mai îndestulătoare etc. Animalele și plantele sunt principalele victime. Încă de acum 50.000 de ani, când oamenii au început să se răspândească, plecând din Africa, în toate colțurile planetei, omul a fost principalul factor care a dus la dispariția a milioane de specii de plante și animale, bașca la torturarea a miliarde de miliarde de miliarde de indivizi. 

Ei bine, aici intervine știința. Fiind în general un domeniu unde se pune accent pe compasiune și pe depășirea practicilor barbare, știința face eforturi să înlocuiască obiceiurile care provoacă suferință cu diverse invenții din cauza cărora nu suferă nimeni.

Astfel, săptămâna asta am aflat două chestii esențiale:

1.      Norvegia a devenit prima țară care interzice despădurirea prin lege și a promis ca în 10 ani să vină cu soluții complete care să înlocuiască lemnul folosit în diverse industrii.

2.      Cercetătorii de la MIT și Harvard University au anunțat că anul acesta vor face primele experimente pe roboți, în loc de animale. Roboții sunt niște creații fabuloase (polimeri + celule umane) care reproduc structura organelor umane la perfecție și folosirea lor ar ierta de la moarte și durere MILIARDE de animale PE AN (da, atâtea sunt folosite în testarea unor produse medicale, agricole, cosmetice ș.a.m.d.)

Așadar, nu e totul chiar atât de negru, atunci când oamenii învață carte și se preocupă (măcar ei) să continue împingerea înainte a speciei noastre. O specie încă extrem de crudă, niște barbari în esență, dar care pare să-și dorească să facă pași înspre remedierea acestei situații. Măcar de n-ar fi prea târziu!

Vizualizări: 412

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: