Sistemul sanitar, în colaps financiar

Criza economică a afectat şi unităţile spitaliceşti din judeţul Gorj. Directorii de spitale se plâng de finanţarea mult prea mică primită de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru anul 2009 şi speră într-o rectificare bugetară. Altfel, criza se va traduce în salarii mai mici, bani mai puțini pentru medicamente, hrană și așa mai departe. Daniel Bondoc, șeful CJAS Gorj, nu este însă de acord cu managerii spitalelor. El susține că, dacă banii vor fi gestionaţi aşa cum trebuie.

Problema majoră cu care se confruntă unităţile spitaliceşti de la nivelul judeţului Gorj este cea legată de finanţarea primită de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Directorii de spitale se plâng că bugetul primit pentru anul 2009 este cu mult mai mic faţă de anul trecut şi fac cu greu faţă cheltuielilor.

La nivelul judeţului Gorj cei mai mulţi bani îi primeşte Spitalul Judeţean de Urgenţă din Tg-Jiu, căruia i-au fost alocată suma de aproximativ 26 de milioane de lei noi. Până în prezent această unitate spitalicească nu înregistrează datorii către furnizorii de servicii medicale, însă problemele vor apărea din toamnă dacă nu se va face o rectificare bugetară. „Până la ora actuală Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Tg-Jiu nu are nici o problemă, nici în ceea ce priveşte plăţile către furnizori  pentru că la data de 30 iunie, toate facturile către furnizorii de servicii medicale erau achitate şi toate drepturile salariale de personal sunt rezolvate la zi. Să vedem ce se va întâmpla de la 1 septembrie, pentru că bugetul este mult mai mic faţă de anul trecut, însă până atunci ne vom descurca, iar după aceea nu ştiu ce vom face, sperăm totuşi într-o rectificare bugetară pozitivă”, a precizat Florin Mergea, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Probleme deosebite sunt la Sanatoriul de la Dobriţa, unde criza economică a surprins unitatea spitalicească cu datorii de peste 11 miliarde de lei vechi către furnizorii de servicii medicale. Cu toate că s-a umblat şi la salariile angajaţilor, banii veniţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sunt insuficienţi. Pentru anul 2009 Sanatoriului de la Dobriţa i-a fost alocată suma de 4 milioane de lei noi. „Bugetul alocat este destul de mic în comparaţie cu datoriile unităţii acumulate încă din anul 2006. Noi am făcut tot ce am putut în privinţa reducerii unor sporuri salariale pentru a echilibra balanţa. Sporurile constituie o reducere bugetară de aproximativ 60 de mii de lei lunar, în schimb nu este suficient pentru achitarea imensei datorii de peste 11 miliarde de lei vechi. Eu totuşi sper ca Guvernul să facă o rectificare bugetară pozitivă”, a precizat Tiberiu Tătaru, directorul Sanatoriului de la Dobriţa.

Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, consideră că bugetul alocat spitalelor din Gorj este suficient, asta în condiţiile în care managerii vor şti să gestioneze foarte bine banii şi să mai reducă din cheltuielile salariale. El subliniază faptul că spitalele sunt făcute pentru a vindeca oamenii, nu să aibă cadrele medicale salariile enorme, ţinând cont în ultima perioadă au crescut cu aproape 50% cheltuielile salariale. „ Banii sunt suficienţi. Problema este că salariile au crescut foarte mult la spitale şi se înregistrează o creştere cu 50% a bugetului de cheltuieli de personal, ceea ce face ca anul 2009 să nu fie acoperit în totalitate. Noi nu trebuie să facem nimic, pentru că avem încheiat cu spitalele un contract pe care trebuie să-l respecte. Soluţiile trebuie să le găsească fiecare manager în parte. Cadrele medicale pot să stea liniştite că nu vor risca să rămână fără salarii, ele vor fi plătite în continuare, pentru că nici până acum nu s-a întâmplat în nici o lună să rămână fără bani, dar se vor mai tăia din sporuri, pentru că trebuie să înţeleagă că nu este vorba numai de salarii, ci şi de medicamente, servicii medicale şi furnizori. Până la urmă spitalele au rolul de a vindeca oamenii nu să plătească salariile angajaţilor”.

Şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Boieriu este de acord cu preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate cu privire la buna administrare a bugetului de către managerii de spitale.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: