Situaţia se înrăutăţeşte la carierele din Jilţ

Carierele din Jilţ mai pot da cărbune la termocentrala din Turceni două săptămâni, spun surse din conducerea companiei. Ministrul Energiei Andrei Gerea a promis, în timpul unei vizite la Târgu Jiu, că la finalul lunii august va fi aprobată Hotărârea de Guvern privind declararea culoarelor de la Jilţ de utilitate publică, astfel încât despăgubirile să fie făcute la sume foarte mici şi totodată să oblige proprietarii să-şi vândă terenurile. Conducerea companiei ar putea recurge la aducerea cărbunelui necesar Turceniului de la carierele din Motru.

Problema exproprierilor la Jilţ poate fi rezolvată doar de Guvern. De-a lungul timpului, la carierele din Jilţ s-au făcut tot felul de manevre costisitoare pentru a menţine utilajele în lucru, însă unităţile nu mai pot da cărbune mai mult de două săptămâni. Soluţia identificată de conducere ar fi aducerea lignitului de la Motru, însă transportul ar fi mai scump. Carierele din Motru livrează o parte din producţie la Turceni şi o altă parte la Craiova. Costurile de producţie sunt mici, însă preţul de intrare al cărbunelui la Turceni va fi mai mare şi din cauza transportului.

Ministrul Andrei Gerea a promis că Legea 255 pentru Jilţ Nord va fi aprobată la finalul acestei luni. Proiectul de hotărâre este în dezbatere publică din 2013, dar degeaba. S-ar părea că una din probleme ar fi aceea că Guvernul nu a aprobat toate sumele necesare, ci doar o parte, pentru demararea exproprierilor urgente. S-ar fi impus asigurarea întregului buget, chiar dacă banii s-ar fi cheltuit pe parcursul mai multor ani. „Vom intra cu hotărârea și vor da toate ministerele avizele și aș vrea ca la sfârşitul lunii august să avem toate aprobările“, a declarat acesta la finalul lunii iulie la Târgu Jiu.

Dar, carierele din Jilţ nu sunt singurele cu probleme de exproprieri. Este şi cazul carierelor Roşia şi Tismana.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: