Şlam dens, inaugurat oficial la Rovinari de ministrul Videanu

Complexul Energetic Rovinari este de acum încolo prima unitate din judeţ care deţine o instalaţie de transport şi depozitare a gurii în sistem şlam dens, sistem care respectă normele europene de mediu. În lipsa acestei investiţii unitatea risca să fie închisă, panglica inaugurală fiind tăiată de ministrul economiei Adriean Videanu, care, prezent la Târgu Jiu, a discutat şi problemele de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, mai ales că weekendul trecut a fost sărbătorită Ziua Minerului.

Complexului Energetic Rovinari risca să îşi închidă porţile peste doi ani în cazul în care unitatea nu ar fi realizat investiţia de acum. Depozitul de şlam dens costă 150 de milioane de lei, lucrările fiind începute în 2007, când fostul director general Laurenţiu Ciurel a încredinţat lucrarea fără licitaţie unei firme din Bucureşti, după ce, anterior, specialiştii termocentralei estimaseră costul lucrărilor la jumătate din suma menţionată. Lucrările au început atunci fără să existe fondurile necesare derulării unei asemenea investiţii, ministrul Adriean Videanu fiind cel care i-a transmis lui Laurenţiu Ciurel, în primăvara lui 2008, „să stea cuminte” pentru că mai existau şi alte contracte încheiate în condiţii asemănătoare, noua conducere a CE Rovinari fiind nevoită ca în 2008 şi 2009 să apeleze la bănci pentru a putea împrumuta 100 de milioane de lei cu care să execute lucrarea inaugurată acum. Între timp, Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar despre modul în care a fost atribuit contractul, dar cercetările nu sunt gata nici până acum, deşi, la depozitul de zgură a fost tăiată chiar şi panglica inaugurală.

         Ministrul economiei, Adriean Videanu, a menţionat cu această ocazie că exemplul de la Rovinari trebuie urmat şi de alte unităţi similare din ţară, el spunând că, altfel, problemele generate de nerespectarea condiţiilor de mediu vor fi mari. „Inaugurarea acestei instalaţii este un exemplu că se poate atâta timp cât managementul este dedicat acestor lucrări. Am mai realizat acest lucru şi la Craiova şi sperăm, chiar dacă întârziaţi în anumite zone, să realizăm conformările pentru toate instalaţiile de producere, chiar şi cu întârziere. Spun întârziere pentru că un astfel de proiect presupune ani de zile şi un asemenea lucru trebuia demarat cu ani de zile înainte de termenele pe care România şi le-a angajat pentru conformarea la cerinţele de mediu ale Uniunii Europene”, a menţionat Videanu.

Ministrul economiei a inaugurat la Rovinari şi lucrările viitorului drum de centură al oraşului, o investiţie de câteva milioane de lei, ce se va realiza cu fonduri alocate de Agenţia pentru Dezvoltarea Zonelor Industriale, condusă de Marcel Hoară.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: