Şobolani şi broaşte în subsolurile blocurilor din Mătăsari

Locuitorii din comuna Mătăsari sunt condamnaţi de autorităţile locale să trăiască într-o mizerie cruntă. Oamenii se plâng că de la Revoluţie, subsolurile blocurilor nu au mai fost curăţate şi ei sunt nevoiţi să îşi ducă zilele printre ţânţari, şobolani şi chiar broaşte. În Mătăsari, apa potabilă este la program, trei ore dimineaţa şi trei ore seara. În loc să găsească o soluţie la problemele cu care se confruntă locuitorii din Mătăsari, autorităţile locale fac doar promisiuni.

Câteva sute de oameni îşi duc traiul într-una dintre cele mai sărace localităţi ale judeţului Gorj. Comuna Mătăsari este un adevărat focar de infecţie, oamenii trăiesc printre gunoaie şi fără apă curentă. O parte dintre locatari recunosc că locuiesc în adevărate ghetouri. Apartamentele în care stau nu au căldură, iar apa potabilă este la program şi nu în toate blocurile. „Apă nu avem decât câte trei ore dimineaţa şi trei ore seara. De spălat ne spălăm la lighean şi încălzim apă pe aragaz, asta dacă avem lemne”. Dacă apă potabilă este cu porţia, apă în subsoluri este din belşug spre disperarea locuitorilor. Oamenii se plâng că subsolurile nu au fost curăţate niciodată şi s-au transformat în adevărate focare de infecţie. „Subsolurile blocurilor sunt tot timpul inundate. Mie iarna până la jumătate mi se udă peretele. Nu poţi să stai de ţânţari, iar în casă, eu stau la parter, îmi mucegăiesc hainele în şifonier de la umezeală”, se plânge o femeie.

„Sunt şobolani cât pisica de mari”

În cartierul Catanga condiţiile sunt mai rele. Locuitorii se plâng că sunt nevoiţi să îşi ducă zilele printre şobolani şi broaştele de la subsol. „Sunt şobolani cât pisica de mari. Ne este frică să lăsam copii singuri să coboare din bloc de frică să nu pice în apa de la subsol. Pe lângă şobolani sunt şi broaşte, de ale mari care trăiesc la subsoluri. Apă este la greu şi noi suntem nevoiţi să trăim în condiţii mizere Mă îngrozesc câteodată, dar nu avem ce face trebuie să stăm aici că nu avem unde să ne ducem. Subsolurile blocurilor nu au mai fost curăţate de când au fost făcute blocurile”, spune o tânără.

 „Ăştia sunt bani aruncaţi în vânt“

Locuitorii din Mătăsari acuză autorităţile locale că, în loc să rezolve problema apei de la subsolurile blocurilor, strică izolaţiile făcute pentru a face altele. „Blocuri cu izolaţie bună, făcută de locatari au fost făcute din nou de către primărie. Au dat la o parte şi au făcut alta din nou. Ăştia sunt bani aruncaţi în vânt. Mai bine mai puneam şi noi şi izolam blocurile pe exterior decât ce au făcut ei”.

„Promit solemn că problema apei de la subsol se va rezolva“

Autorităţile locale promit că toate problemele lor vor fi rezolvate. „Promit solemn că problema apei de la subsolul blocurilor va fi rezolvată. Este o problemă pentru că la anumite blocuri şi în anumite scări există praguri şi mai rămâne circa 15-20 de centimetri de apă. Căutăm modalităţi pentru a evacua şi apa respectivă”, susţine viceprimarul comunei Mătăsari, Alexandru Udrişte. În ceea ce priveşte izolaţia făcută de două ori, viceprimarul spune că s-a luat această hotărâre pentru ca autorităţile să fie sigure că izolaţia este bună. „În momentul in care noi am scos la licitaţie nu am ştiut câte blocuri au hidroizolaţie făcută. Hidroizolaţie se face la 60 de blocuri din Mătăsari cu peste 2.000 de apartamente”, a mai adăugat viceprimarul. 

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: