ŞOCANT: Doar 2 kg la 6 săptămâni de la naştere

De imagini de coşmar au avut parte sâmbătă medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, după ce ambulanţa le-a adus tocmai de la Motru un pacient ce nu cântărea mai mult de două kilograme. Bebeluşul de şase săptămâni era doar piele şi os, după cum au povestit cei care l-au văzut. La greutatea respectivă cel mic a ajuns deşi la naştere avea 3,2 kilograme, iar acum trebuia să treacă de patru kilograme, în cel mai rău caz.

Băieţelul născut la sfârşitul lui septembrie, a venit pe lume într-un cătun din apropiere de Motru, la Lupoaia. Părinţii săi locuiesc aici şi mai au alţi patru copii minori, cel mai mare având zece ani, nici mama şi nici tatăl neavând vreun loc de muncă, alocaţia celor mici fiind singura lor sursă de venit, pe lângă muncile ocazionale din timpul verii. Mama, Victoria Loredana Iacob, este cea care s-a dus sâmbătă de dimineaţă cu copilul la Motru la spital, dar medicii de aici nu l-au ţinut prea mult pe micul pacient, de teamă să nu-l piardă. Femeia a apelat la sprijinul medicilor nu pentru că cel mic i s-ar fi părut prea slab, ci pentru că acesta nu respira normal.

„Gâfâia, respira greu. Noaptea dormise bine, iar de dimineaţă, după ce i-am dat piept avea probleme de respiraţie. Mi s-a părut că este slab, nu zic nu, dar mi-au spus doctorii că până la trei luni poate face icter, că aşa mai slăbesc copii, iar eu nu mi-am făcut griji. Ceilalţi copii îi am sănătoşi, sunt graşi, nu am avut probleme cu ei”, a povestit femeia. Aceasta recunoaşte însă că în cele şase săptămâni de când a născut cel mic nu a fost văzut de nici un medic de familie şi nici în greutate nu a luat, aşa cum era firesc.

Medici speriaţi

Micul pacient adus la secţia ATI a Spitalului 700 i-a făcut pe medici să se îngrozească de cele văzute. Directorul adjunct al spitalului judeţean, dr Cristina Căliman a menţionat chiar că doar în manualele de la facultate mai învăţase despre astfel de situaţii, dar în practică nu s-a întâlnit niciodată cu un caz de acest gen. „În viaţa mea nu am văzut aşa ceva, în afară de cărţile de medicină. Starea lui biologică este foarte degradată. Arată ca un schelet pe care este pielea, fiind foarte, foarte slab”, a mărturisit Căliman.

Medicii mai în vârstă şi-au adus aminte de perioada lui Ceauşescu, când bebeluşii trebuiau să supravieţuiască în condiţii dificile, iar la spital erau aduşi doar când deveneau „os şi piele”. „Este atrepsic. De mult timp nu am mai văzut copii cu o distrofie atât de pronunţată. Înainte de 1989 erau cazuri din acestea pentru că mamele îi alimentau cu lapte de vacă, lapte care nu este cel mai bun aliment pentru vârsta mică a copilului. Mama zice că i-a dat sân şi ceai, dar ceai nu se dă la un copil aşa de mic, iar laptele de la sân, dacă nu este bun, trebuie înlocuit cu o formulă de lapte praf. Înţeleg că dumneaei nu are posibilităţi materiale, dar se puteau găsi soluţii pentru ca copilul să nu ajungă să aibă acum doar 2 kg”, a spus dr. Elena Popescu.

În cele din urmă, pacientul de 2 kg a fost transferat cu o ambulanţă specială de tip SMURD la Craiova, spitalul de la Târgu Jiu urmând să informeze azi oficial Protecţia Copilului despre situaţia respectivă, în speranţa că va fi deschisă o anchetă şi lămurite condiţiile în care cresc şi ceilalţi fraţi ai micuţului.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: