Sondajele de după fugă

Lipsa de bani a partidelor şi a televiziunilor face să avem puţine sondaje de opinie în lunile care au trecut de la alegeri. În zilele de după fuga lui Victor Ponta în Turcia trebuie luat pulsul electoratului, dar rezultatul unui sondaj realizat de o organizaţie antidrog – CIADO - în perioada 20-25 iunie, arată că opiniile sunt destul de împărţite în România. PSD este în scădere, dar nu a trecut încă pe locul al doilea.

Potrivit sondajului, 46,8% din români cred că guvernul trebuie să demisioneze, 41,5% spun că nu, iar restul nu se pronunţă. În privinţa demisiei premierului, cifrele sunt asemănătoare: 46,5 spun DA, 44,6 NU, ceilalţi nu răspund. Ca intenţie de vot pentru anul viitor, PSD+UNPR rămâne pe primul loc cu 38,6%, PNL este foarte aproape – 36,6%, dar foarte bine stă noua coaliţie ALDE (PC+PLR) cu 8,8%.

Interesant este că Victor Ponta îşi păstrează votanţii, chiar şi după ruşinoasa fugă de DNA, în Turcia, de unde nu se ştie dacă se mai întoarce. Moldovenii se opun demisiei lui Ponta într-un procent de 65%, dar şi 51% dintre olteni sunt împotrivă. Pentru demisia lui Ponta sunt cei din Transilvania – 61%, Bucureşti – 58%, Banat – 54%.

La cât de penibil este comportamentul lui Victor Ponta, premierul şi PSD nu stau deloc rău în sondaje. Până la alegerile locale mai este un an, dar dacă pesediştii trec în opoziţie la toamnă, au timp să crească şi să câştige lejer în 2016. Pentru că oamenii vor trăi mult şi bine cu iluziile vândute seară de seară la televizor, Ponta fiind expert în a-i convinge pe cei mai săraci dintre români că le este mai bine cu el decât fără el.

Faptul că românii nu îi taxează aşa cum s-ar cuveni pe politicienii care mint şi fură este unul din motivele pentru care există atâta corupţie în România. Electoratul nu doar că este tolerant cu mincinoşii, chiar îi preferă. Politicienii au înţeles că dacă nu vând gogoşi alegătorilor, aceştia nu îi votează. Un politician care le-ar spune adevărul, ba chiar i-ar trimite la muncă pe alegătorii care trăiesc din ajutoare, ar fi luat cu pietre. Cel care zice că dă mai mult decât celălalt, este bun. Chiar dacă mai mult promite decât dă, iar dacă dă cu o mână ia cu două. Este unul din secretele succesului lui Ponta. Nu întâmplător promisiunile miniştrilor săi s-au înmulţit odată cu numărul dosarelor penale. Ponta şi ai lui cred că susţinerea publică îi va speria pe procurori. Rămâne de văzut dacă aşa va fi.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: