Soții Vodislav, o zi plină prin procese

Medicul Dana Vodislav, dar și soțul său Cristinel Spiridon Vodislav, au avut ieri o zi plină în fața instanțelor de judecată, ambii încercând să își dovedească nevinovăția în fața acuzațiilor ce le sunt aduse de către procurori. În timp ce medicului oftalmolog i se lungește privirea pentru anularea arestului la domiciliu, medicul chirurg implicat în dosarul „Steriletul” tot speră să primească un verdict final de achitare, până acolo mai fiind cale lungă, deși procesul e pe rolul instanțelor de ani de zile.

Dana Vodislav e cap de listă în dosarul medicilor gorjeni implicați în „Mafia Permiselor”, dosar în care șapte persoane încă sunt judecate pentru acuzațiile ce le sunt aduse, la sfârșitul anului trecut o asistentă medicală și un medic de familie recunoscând faptele ce le erau imputate, instanța dând condamnări cu suspendare în cazul lor. Însă pentru Dana Vodislav lucrurile nu sunt atât de simple, ea fiind și recidivistă, având o condamnare cu suspendare pentru o luare de mită de acum câțiva ani, ceea ce face aproape imposibilă și renunțarea la arestul domiciliar pe care instanța l-a prelungit ieri.

„Constată ca fiind legală şi temeinică măsura preventivă a arestului la domiciliu cu privire la inculpata Vodislav Dana Maria. Menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu cu privire la inculpată. (…)Constată ca fiind legală şi temeinică măsura preventivă a controlului judiciar cu privire la inculpaţii Băltăreţu Dinică Elena, Băltăreţu Dinică Virgil Vasile zis Adi, Lehner Rodica şi Răcman Elena Liliana. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar cu privire la aceşti inculpaţi. Respinge ca nedovedită cererea formulată de inculpatul Băltăreţu Dinică Virgil Vasile zis Adi privind neprezentarea în data de 10.02.2015 la sediul Poliţiei Tg. Jiu, desemnat cu supravegherea şi la instanţă”, a stabilit instanța.

Judecător nou

Dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj a fost judecat ieri pentru prima dată de către magistratul Gheorghe Constantinescu, desemnat prin repartizare aleatorie să preia cauza respectivă. Magistratul a fost întrebat de apărătorul Danei Vodislav despre împrejurările în care a ajuns să preia acest dosar, după care avocații au cerut în numele clientelor lor să li se permită să ia loc pe parcursul celor câtorva ore cât durează audierea martorilor. Cererea nu a fost însă acceptată și, la fel ca la oricare alt proces, inculpații au rămas în picioare, printre aceștia fiind și medicul Elena Băltărețu, desemnată luni de Consiliul Local Târgu Jiu în structurile de conducere ale APAREGIO. Avocatul acesteia a precizat pentru judecătorul de caz că are o clientă care este bolnavă și care, periodic, are nevoie de deplasare la Viena pentru a se trata, la Viena medicul Băltărețu mergând împreună cu fiul său, care o însoțește și care este și el inculpat în acest dosar.

La termenul de ieri judecătorul Constantinescu a audiat primii martori, cinci tineri proveniți din Motru, Bustuchin și Târgu Jiu, aceștia trebuind să povestească în ce împrejurări au ajuns în cursul anului 2013 să obțină fișe medicale de la medicii judecați acum pentru fapte de corupție. Martorii care nu sunt din municipiu nu au putut să spună unde se aflau cabinetele medicale la care au mers pentru a-și face fișele necesare la școlile de șoferi pe care le-au urmat, însă au precizat că instructorii auto au fost cei care au mers și au ridicat fișele completate cu numele lor. Martorii au spus că li s-a făcut, de regulă, un control oftalmologic, fără să li se facă alte analize, fișele fiind completate de către medici contra unor sume de bani pentru care nu primeau chitanță.

„Steriletul”, pe rol de câţiva ani

În timp ce la Târgu Jiu Dana Vodislav încerca prin avocatul său să își dovedească nevinovăția, la Curtea de Apel București soțul său așteaptă pentru a treia oară ca instanța de judecată să îl declare nevinovat în dosarul „Steriletul”. Până acum instanța respectivă a dat două astfel de hotărâri, dar, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus tot de atâtea ori rejudecarea cazului, acum fiind a treia oară când magistrații ar trebui să dea un verdict. Dosarul îi vizează pe foști oficiali din Ministerul Sănătății, printre aceștia fiind și Remus Virgil Baciu, fost consilier al fostului ministru Daniela Bartoș și fost membru în conducerea Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților, condamnat deja definitiv într-un dosar de luare de mită. Baciu este acuzat și în acest dosar că ar fi luat șpagă de la Vodislav pentru a accepta o achiziție de sterilete la prețuri mult mai mari decât cele ale pieței, dar, până acum el a obținut, ca și medicul gorjean, doar achitări pe bandă rulantă, deciziile nefiind însă unele definitive.

„În perioada 13 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003, inculpaţii Baciu Remus Virgil şi Druţă Daiana – Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către S.C. Vodimedicor S.R.L. Tg. Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723,96 RON (223.000 USD), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A. Prin acest contract, Ministerul Sănătăţii şi Familiei a achiziţionat sterilete la preţul unitar de 46,15 RON, în condiţiile în care preţul de import unitar al steriletului era de 1,54 RON, iar preţul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin reţeaua farmaceutică era de 9,06 RON. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116,80 RON (178.000 USD)”, a comunicat DNA în momentul înaintării rechizitoriului către instanța de judecată, de atunci și până acum trecând ani de zile fără ca vreo instanță să reușească să dea un verdict final și relevant pentru speța în sine.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: