Șpagă pentru angajare, dată în câmp. „I-am numărat personal trei mii de euro și i-am dat în mână”

Detalii incredibile ies la iveală în scandalul mitei de la Albeni. Un asistent medical comunitar l-a denunțat pe primarul Ionuț Stan că i-ar fi cerut șpagă la angajare și l-ar fi pus să muncească timp de șase luni pe șantierul vilei sale din Târgu Jiu. În tot acest timp, bărbatul era pontat ca fiind la serviciu, deși nu trecea pe la primărie.

Irinel Cotojman este asistent medical comunitar la Albeni de la sfârșitul anului 2018. Încă de când a mers să se înscrie la concurs, mărturisește că edilul i-ar fi transmis că, indiferent ce notă va obține, trebuie să dea bani ca să fie angajat.

Bărbatul spune că a fost nevoit să facă un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc ca să facă rost de bani pentru șpaga pe care i-ar fi dat-o primarului pe marginea drumului. „Mi-a spus cu subiect și predicat. Când mi-am depus dosarul pentru a participa la concurs, am fost chemat în biroul domnului primar Stan. Am intrat, am stat de vorbă, mi-a spus că indiferent cine vine și ce notă o să aibă, nu contează până nu cotizează cu o anumită sumă. Am întrebat despre ce sumă e vorba, mi-a spus că o să-mi spună. A trimis un alt angajat care mi-a spus: Șeful vrea trei mii de euro. I-am spus că o să fac rost de bani, că nu aveam atunci. A venit cu mașina instituției și ne-am întâlnit undeva în Câmpu Mare, pe marginea drumului, a tras pe dreapta, i-am numărat cei trei mii de euro personal, spunându-mi atunci: Atâta timp cât eu o să fiu primar, tu nu o să ai probleme”, a povestit asistentul medical.

Cu o experiență de aproape 20 de ani în domeniu, asistentul medical nu a profesat prea mult la început. În 2019, a fost pus de primar să muncească la el pe șantier. În Târgu Jiu, mai exact, unde a construit o vilă. Asistentul medical a fost unul dintre angajații primăriei care au fost puși să lucreze pentru primar deși erau pontați ca fiind la muncă în instituție.

„S-a apucat să construiască o vilă în Târgu Jiu și eu am fost unul dintre cei mulți care au lucrat acolo. Venea dimineața domnul primar cu condica, semnam și figuram ca și când eram la serviciu. Timp de șase luni am fost pontat și eu lucram la vila dumnealui. Începeam programul la 7 și încheiam la 11 noaptea pe șantier la domnul primar. Am depus plângere la Poliție, am fost și audiați. Am spus și despre mită, despre tot. M-a tot amenințat că mă va da afară, mă presează să plec. Eu plec dacă îmi recuperez banii pe care i-am dat”, a mai spus Cotojman.

Bărbatul susține că primarul îl presează să plece, dar va demisiona doar dacă își va primi înapoi șpaga.

De partea cealaltă, primarul din Albeni s-a ascuns de jurnaliști. A spus că este într-o ședință când a fost contactat, dar, câteva minute mai târziu, a fost observat plimbându-se prin comună cu mașina instituției. „Sunt într-o ședință și nu pot vorbi. Mă amuzați. Mergeți și vorbiți cu domnul Cotojman. O zi bună”, a fost răspunsul primarului Stan.

Verificări în acest caz se fac atât de polițiști, cât și de ofițerii anticorupție. De când a fost ales primar, de nici șase ani, Ionuț Stan are la activ șapte dosare penale deschise la Poliția Târgu-Cărbunești pentru abuz în serviciu și fals intelectual. (A.A.)

Vizualizări: 28,203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: