Spaniol falit după afacerile făcute la DE 79 Rovinari – Filiași

Unul dintre spaniolii care au venit în România pentru a face afaceri profitabile și care a muncit și la modernizarea drumului european 79 pe sectorul dintre Filiași și Rovinari  a mărturisit marţi în instanță că nu mai are nici un ban și că a ajuns să moară de foame pe aici.

Eduard Martin Mato a fost audiat la Tribunalul Gorj în calitate de inculpat într-un dosar de evaziune fiscală în care procurorii l-au trimis în judecată anul trecut alături de Carmen Alioani, patroana de la Sintalex Impex SRL, firma fiind și ea inculpată în dosar. Spaniolul a trebuit să povestească ieri cum a ajuns să emită trei facturi, în 2010, prin care Alioani dovedea că a cumpărat de la acesta cinci utilaje de pe șantierul de la Țânțăreni, utilajele, susțin procurorii, fiind de fapt, chiar ale femeii de afaceri, aceasta dorind astfel doar să se sustragă de la plata unor taxe și impozite de 120.000 de lei.

Mato a avut o poziție destul de relaxată în fața judecătorului de caz, Gheorghe Constantinescu, pe parcursul audierilor spaniolul stând cu mâinile în buzunarele de la pantaloni fără nicio problemă, lucru care altor inculpați nu le este permis. Spaniolul a menționat însă că a emis cele trei facturi doar pentru că Alioani l-a rugat acest lucru și că gorjeanca l-a asigurat că lui nu i se va întâmpla nimic atâta timp cât este străin. Mato a menționat că nu a luat nici un ban pentru facturile emise, deși valoarea utilajelor era destul de mare. Spaniolul a declarat, în acest context, că afacerile sale au mers atât de prost în România încât în 2010 a renunțat la contabil, la achiziționarea unor utilaje scumpe negândindu-se vreodată. Și, cu toate acestea, avocatul lui Carmen Alioani l-a întrebat pe acesta ieri dacă a vândut anterior către Sintalex un utilaj de 60.000 de euro adus din Spania, avocatul încercând să arate că lucrurile nu stau chiar așa cum le descrie spaniolul.

Conform rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, utilajele sunt un tractor marca New Holland, o cisternă de apă marca Rigual, un miniutilaj cu cupă și picon, dar și două buldoexcavatoare Komatsu, fabricate în 2003 și 2004. În septembrie, octombrie și noiembrie 2010, cele două firme ale inculpaților și-au emis facturi și chitanțe pentru a certifica transferul de utilaje, totul părând a fi legal, numai că spaniolul a declarat la audierile de la Parchet că nu a deținut niciodată utilajele cu pricina, lucru reconfirmat și ieri la instanță, el acceptând însă să fie părtaș la o șmecherie românească atâta timp cât a fost asigurat că nu va fi tras la răspundere pentru faptele sale.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: