Spectacole de excepţie, în amintirea Mariei Lătăreţu

Festivalul de Muzică Populară „Maria Lătăreţu” îşi deschide astăzi porţile pentru comemorarea a 100 de ani de la naşterea „privighetorii Gorjului”. Autorităţile locale din Târgu Jiu nici nu au stat pe gânduri şi au alocat sumele necesare pentru ca festivalul să fie într-adevăr unul de talie naţională dacă nu internaţională. Întreg festivalul va fi difuzat în direct de postul de muzică populară Etno Tv.

Peste 60 de concurenţi din ţară şi din străinătate vor lupta începând de astăzi să pună mână pe trofeul festivalului „Maria Lătăreţu”. De altfel, nume sonore din industria muzicii populare se vor regăsi pe scena Casei de Cultură a Sindicatului în spectacolul de gală oferit de Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”. „Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea marii artiste. Era evident că ediţia de anul acesta va fi una strălucitoare. Spectacolul de gală intitulat „Îţi cântăm cu drag, Mărie” va fi susţinut de artiştii Doinei Gorjului”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”.

Artişti celebri

Gala premiilor festivalului ce va avea loc joi, începând cu orele 19.30 va aduce pe scenă interpreţi din constelaţia de aur a folclorului românesc. Amintim pe Maria Ciobanu, Elena Merişoreanu, Laura Lavric, Cornelia şi Lupu Rednic, Floarea Calotă, Gheorghe Roşoga, Mariana Ionescu Căpitănescu. Potrivit directorului Gheorghe Porumbel, toţi invitaţii festivalului vor fi remuneraţi pentru recital cu câte 1.000 de lei”. „Excepţie va face preşedintele juriului, muzicologul Gheorghe Oprea care a costat 1.500 de lei. Artiştii locali vor interpreta gratis la festival”, a declarat Gheorghe Porumbel.

COSTURI

Cu toate astea, întreaga organizarea a festivalului a costat peste un miliard de lei vechi, având şi susţinerea Ministerului Culturii cu 15 mii de lei. Consiliul Judeţean Gorj a contribuit cu suma de 48.000 lei, Şcoala Populară de Artă cu 22.000 de lei, în timp ce instituţia condusă de Ion Cepoi a alocat 15.000 de lei. Ansamblul Doina Gorjului a contribuit în organizarea acestui eveniment cu suma de 50.000 de lei.

CONCURENŢI

Până la data de vineri se înscriseseră în festival peste 50 de concurenţi. Printre aceştia se adaugă trei concurenţi din Serbia şi doi din Republica Moldova. Cei mai mulţi participanţi sunt aşteptaţi însă astăzi la înscrieri. De menţionat ar fi că intrarea spectatorilor este liberă. Juriul festivalului are 18 membri printre care se numără Marioara Murărescu, Elise Stan şi Gabriela Rusu-Păsărin.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: