Spital de provincie, caut urgent medic pentru urgențe!

Așa ar putea suna un eventual anunț pe care șefii spitalului de la Turceni l-ar putea da la mica publicitate în speranța că vor găsi un medic care să îi ajute în munca de a înființa aici o unitate de primire urgență, care are deja toate aprobările necesare încă de la sfârșitul anului trecut. Compartimentul de primiri urgențe nu este însă funcțional pentru că nu există medici care să fie de acord să facă naveta de la Târgu Jiu ori de la Craiova, un potențial medic interesat de situația de la Turceni apărând totuși ieri, acesta promițând că se va apuca în curând de treabă dacă ajunge la o înțelegere cu șefii unității sanitare.

Directorul spitalului de la Turceni și primarul orașului au așteptat ziua de ieri cu maximum de interes, după ce au aflat că un doctor de la Târgu Jiu ar fi dispus să se apuce de treabă în orașul lor și să pună la punct serviciul de urgențe pentru care au fost luate aprobările la sfârșitul anului trecut. În jurul prânzului cei doi au fost vizitați de Dorin Ciobotar, care lucrează deja la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu și care are „dezlegare” din partea șefilor de la Târgu Jiu pentru a se apuca de treabă la Turceni. A discutat cu managerul unității sanitare și cu edilul localității preț de câteva minute bune, după care a dat de înțeles că e foarte posibil ca în curând să se apuce să facă naveta spre cel mai sudic oraș al județului. „O să vin, asta am de gând, dar să vedem cum este cu contractul, în ce termeni poate fi încheiat. Discuțiile de acum au fost preliminare, o să mai avem unele săptămâna viitoare. O să fac naveta și cred că o să mă descurc. Probabil o să fac aici cu o jumătate de normă și o să punem pe picioare serviciul acesta de urgențe”, a spus medicul, spre bucuria celor cu care a discutat, edilul Dumitru Gâlceavă fiind cel mai bucuros că, în sfârșit, va avea serviciu de urgențe la spitalul din oraș. „Noi ne-am manifestat disponibilitatea de a oferi o locuință în oraș, dacă domnul doctor dorește să se mute aici și să renunțe la navetă, dar ne-a spus că rămâne la Târgu Jiu, unde are două locuințe. A rămas să discutăm despre partea cu deconturile la transport, vom încerca să îl ajutăm cu ce se poate pentru că am văzut că e interesat să facem treabă și la Turceni. M-a bucurat foarte mult când a spus că și aici sunt oameni și acolo unde sunt oameni e nevoie de medici pentru sănătatea lor”, a spus primarul din Turceni.

Navetiști de la Craiova

Cei mai mulți medici pe care îi are spitalul din Turceni sunt navetiști de la Craiova, leafa care li se oferă nefiind una foarte mare. Managerul Dragoș Hațegan spune că venitul net al unui medic specialist care a terminat rezidențiatul și are diplomă este de 2.100 de lei, jumătate din bani fiind cheltuiți pe navetă. În oraș nu există specialiștii locali care să poată lucra la spital și, atunci, Craiova și Târgu Jiul sunt orașele din care sunt recrutați medicii care unitatea medicală are nevoie. „Eu vin de la Craiova și pe drum ai ceață, polei, ploaie, trafic deosebit, chiar și câte trei radare care te opresc la control și la toate astea se adaugă cheltuielile cu transportul, care pot ajunge și la 1500 de lei. O locuință aici ar fi binevenită, deși eu, de exemplu, am familia la Craiova”, spune dr. Lucian Martin, fost director al spitalului în anii trecuți.  Spitalul la care acesta lucrează deservește o populație de 30.000 de persoane, iar cazurile mai grave care se produc la Turceni sunt, de regulă, transferate la Târgu Jiu, de unde pot fi mutate apoi la Craiova sau chiar București. Toate acestea presupun însă timp pierdut în defavoarea celui aflat în suferință.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: