Spitale si scoli încălzite cu panouri solare

Doar şapte instituţii publice din judeţul Gorj s-au arătat interesate să reducă costurile de întreţinere prin utilizarea energiei solare ca sursă de energie alternativă. Astfel, în cele două sesiuni de depunere a dosarelor pentru programul Casa Verde, autorităţile locale din judeţ au înaintat 7 proiecte Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Cei interesaţi mai au ceva timp la dispoziţie până la încheierea celei de-a doua sesiuni de depunere, care a fost prelungită până pe 9 octombrie.

Prima sesiune a fost programată să se desfăşoare între 15 iulie şi 14 august, iar cea de-a doua între 1 septembrie şi 9 octombrie. Programul este destinat doar instituţiilor publice şi asociaţiilor de proprietari, iar statul finanţează în procent de 80% achiziţia şi montarea sistemelor de încălzire care folosesc energia alternativă. În municipiul Târgu-Jiu, programul se poate aplica mai greu pentru asociaţiile de proprietari, pentru că majoritatea sunt debranşate de la sistemul centralizat de încălzire. Printre instituţiile care au depus proiecte se numără Primăria Municipiului Târgu-Jiu, cu 2 proiecte, Consiliul Judeţean Gorj, tot cu 2 proiecte, Consiliul Local Rovinari, Primăria comunei Căpreni şi Consiliul Local Cruşeţ.

Spitalele din Gorj s-ar putea încălzi cu energie solară

Cele două proiecte depuse de Consiliul Judeţean Gorj urmăresc reducerea consumului de gaze la Spitalul Judeţean şi la cel din Dobriţa, prin montarea de panouri solare. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 3.052.960 lei, iar durata de efectuare a lucrărilor nu depăşeşte 6 luni de zile. Şi Primăria din Căpreni vrea să reducă cheltuielile cu încălzirea la Centrul de Sănătate Rurală din localitate. De serviciile centrului care funcţionează permanent beneficiază şi locuitorii a 5 comune învecinate, aşa că sumele necesare pentru întreţinerea instituţiei nu sunt deloc modice. Achiziţionarea şi montarea unor panouri solare ar costa cam 3 miliarde de lei.

Panouri solare la Târgu-Jiu şi Cruşeţ

Primăria municipiului Târgu-Jiu a depus proiecte pentru  montarea a două panouri solare la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” şi la Sala Sporturilor, investiţie care s-ar ridica la 6 miliarde de lei. Panourile ar urma să fie instalate în cele două locaţii, unde se înregistrează cele mai mare consum de energie electrică din municipiu pe timp de iarnă. Şi primarul din Cruşeţ vrea să folosească energia solară pentru încălzirea instituţiei pe care o conduce şi a şcolii din localitate. Fondurile necesare pentru proiect sunt de 7 miliarde de lei, sumă ce va fi suportată în proporţie de 60% de la bugetul de stat.  Autorităţile gorjene vor afla dacă vor primi fonduri de la guvern pentru realizarea investiţiilor în panourile solare de-abia după încheierea celei de-a doua sesiuni, când toate dosarele vor fi analizate şi validate. Beneficiarii vor fi publicaţi pe site-ul AFM. Bugetul total pentru cele doua etape ale programului Casa Verde este de 310 milioane lei (150 milioane lei, in prima etapă, respectiv 160 milioane lei in cea de-a doua).

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: