Spitalele din Gorj intră în renovări

Cinci spitale din Gorj vor fi cuprinse într-un program de reabilitare care va fi demarat la sfârşitul lunii septembrie. Prima unitate sanitară vizată este  Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Nr. 3 de la Pasarelă. Clădirea, veche de o sută de ani, va fi renovată cu sprijinul unei fundaţii belgiene. Pe lista unităţilor sanitare ce urmează să fie reabilitate se află şi Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa  Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Gorj recunoaşte că „razele bolnavilor se fac cu aparate care ar trebui casate.

Bolnavii gorjeni vor avea condiţii mai bune în spitale, începând cu anul viitor, după cum promit reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Majoritatea unităţilor sanitare vor fi igienizate, renovate şi dotate cu aparatură modernă. Lucrările de reabilitare se fac cu fonduri nerambursabile obţinute din diferite programe şi sponsorizări. Ministerul Sănătăţii va aloca doar banii pentru achiziţionarea aparaturii medicale de strictă necesitate. Pe lista spitalelor care necesită reparaţii urgente se află: Spitalul Orăşenesc Bumbeşti Jiu, unde vor fi executate lucrări de modernizare şi igienizare, Spitalul de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu, unde vor fi demarate lucrări de înlocuire a instalaţiilor sanitare şi igienizare la nivelul secţiilor, Spitalul de Urgenţă „Tudor Vladimirescu“ Târgu Jiu, care necesită lucrări de renovare şi igienizare la Secţia Oftalmologie şi Spitalul Municipal Motru, care necesită lucrări de modernizare şi igienizare la nivelul Secţiei Obstetrică-Ginecologie. De asemenea, va fi renovat şi modernizat spaţiul blocului alimentar de la Spitalul de la Pasarelă Târgu Jiu. Reprezentanţii DSP Gorj au constatat că nu se realizează corespunzător ventilaţia încăperii în care se pregăteşte hrana bolnavilor.

Secţia de Boli Infecţioase, renovată de belgieni

Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Nr.3, de la Pasarelă, va fi renovată cu ajutorul unei fundaţii belgiene. Lucrările de reparaţii vor fi demarate în această lună. Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj a declarat că reparaţiile vor fi făcute de la podea până la acoperiş.  „Întrucât clădirea este veche de mai bine de 100 de ani la Secţia de Boli Infecţioase vor fi făcute reparaţii capitale începând de la podea şi până la acoperiş. Va fi renovat atât interiorul cât şi exteriorul clădirii. Vor fi înlocuite instalaţiile şi grupurile sanitare deoarece sunt foarte vechi şi nu mai corespund. În momentul de faţă proiectele şi documentaţia sunt întocmite, iar dacă timpul este prielnic vom demara lucrările până la sfârşitul acestei luni”. „Lucrările de reparaţii vor fi făcute cu sprijinul unei fundaţii belgiene însă vom încerca să obţinem o finanţare de 2 miliarde de lei de la Ministerul Sănătăţii pentru a schimba mobilierul şi aparatura medicală a secţiei”, a spus Boeriu.

Aparatură veche

Foarte multe unităţi sanitare din Gorj se confruntă cu lipsa aparaturii medicale. O serie de analize se fac cu aparate vechi, neperformante.     Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj a declarat: „Pe lângă renovări vrem să dotăm spitalele cu aparatură şi mobilier nou. Încercăm să obţinem o parte din bani de la Ministerul Sănătăţii pentru că unele aparate funcţionează deşi ar trebui casate. De exemplu, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa este nevoie de un aparat pentru a efectua razele bolnavilor. Un aparat Reghen costă aproximativ 30.000 de Euro. Nu ştim dacă vom obţine finanţare. Până atunci se vor folosi vechile aparate medicale chiar dacă nu sunt performante”, a spus Boeriu.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: