Staţiunea de Cercetare din Târgu Jiu, executată silit pentru datorii şterse

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Horticolă din Târgu Jiu se află în procedura de executare silită. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a scos la licitaţie bunuri imobile ale instituţiei pentru a mai recupera din datoriile care ajung la 10 miliarde de lei vechi. Culmea, totul se întâmplă acum, când a fost emisă o ordonanţă de urgenţă prin care sunt şterse datoriile tuturor staţiunilor de cercetare din ţară.

În urmă cu aproximativ şase ani, familiei Schileru, urmaşi ai boierului Dincă Schileru, i-a fost retrocedată o suprafaţă de câteva zeci de hectare de teren în satul Frasinu din comuna Vladimir, care era folosit de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Horticolă din Târgu Jiu, ca fond de pepinieră pomicolă şi plantaţie de pomi şi culturi de câmp. Proprietarii nu au mai dorit să păstreze pământul şi l-au vândut mai departe unei persoane din Bucureşti, originară din Pojogeni, avocatul Iulian Ciudin, care a pus pe picioare acolo o fermă. Pe terenul respectiv se află două clădiri ce au rămas în patrimoniul Staţiunii. Cum Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Horticolă înregistrează o datorie ce ajunge la 10 miliarde de lei vechi la bugetul consolidat al statului, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin direcţia de la Târgu Cărbuneşti a scos la licitaţie cele două imobile estimate la 180 de milioane de lei vechi, pentru a mai recupera din datorii. ”Pământul a fost retrocedat, toată suprafaţa care a fost a boierului Schileru a cumpărat-o cineva şi pentru că aceste magazii au fost scoase conform procedurii legale la licitaţie. Sunt în domeniul public al Statului, noi fiind de stat, noi aveam datorii la Finanţe şi bineînţeles că au pus sechestru şi le-a scos la vânzare”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Horticolă din Târgu Jiu

Le-au fost şterse datoriile

Conform spuselor directorului Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Horticolă din Târgu Jiu, Ion Călinoiu, la începutul acestei luni a fost emisă o ordonanţă prin care datoriile tuturor staţiunilor de cercetare din ţară au fost anulate. ”Este o ordonanţă din data de 3 august prin care se anulează datoriile respective, deci se şterg, noi avem două miliarde datorii şi restul până la zece miliarde sunt penalităţi şi majorări. Banii de pe clădiri cred că vor ajunge până la urmă tot la noi, la bugetul unităţii. Se ia cu o mână, se dă cu cealaltă. E o treabă bună pe care a făcută Ministerul Agriculturii, de a anula aceste datorii, dat fiind faptul că terenurile au fost retrocedate”, a spus Călinoiu.

 „La cei trei moştenitori ai ternului noi le-am dat acte de proprietate şi l-au şi vândut. Ştiu că au cerut despăgubiri. Noi am trimis întreaga documentaţie la Bucureşti să fie despăgubiţi pentru clădiri şi ce au mai avut ei acolo, înainte să fie dat spre folosinţă staţiunii”

Aurel Băcanu Vladimirescu, primar Vladimir

Vizualizări: 363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: