Statul încasează 25 de miliarde de lei din chiriile din Târgu Jiu

Gorjenii care îşi închiriază locuinţele aduc statului peste 25 miliarde de lei în fiecare an. Suma reprezintă impozitul pe venit pe care persoanele care obţin venituri din chirii trebuie să o achite la finanţele publice.

Peste două mii de târgujieni încasează lunar sute de euro din închirierea locuinţelor pe care le deţin. Suma respectivă îi reprezintă doar pe acei proprietari înregistraţi la Finanţele Publice, cifra exactă a celor care obţin venituri din închirieri nefiind cunoscută de nimeni.

Peste 2000 de persoane au declarat veniturile

Potrivit purtătorului de cuvânt al Finanţelor Publice Gorj, Luminiţa Penciu,  în prezent, în evidenţele instituţiei pe care o reprezintă, există 2.100 de persoane fizice care au declarat că obţin venituri din închirieri. “Veniturile obţinute din închirieri sunt impozitate cu 16%, după ce, din suma pe care au declarat că o încasează, se scad 25 de procente pentru cheltuieli deductibile”, a precizat Luminiţa Penciu. Potrivit acesteia, nedeclararea veniturilor din închirieri reprezintă evaziune fiscală şi se pedepseşte conform legii. “Persoanele care realizează venituri din încasări au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la data încheierii contractului, să se înregistreze la organul fiscal din raza căruia domiciliază. În caz contrar, fapta reprezintă evaziune fiscală iar termenul de prescriere este de 10 ani”, a mai spus Luminiţa Penciu. Aceasta a mai menţionat că Finanţele Publice nu cunosc numărul real al persoanelor care închiriază locuinţe întrucât acest lucru este imposibil de verificat. „Nu putem şti dacă mai există sau nu şi alte persoane care să obţină venituri din închirieri. În cazul în care avem o sesizare despre o persoană care realizează astfel de venituri şi nu este înregistrată la organul fiscal, facem verificările necesare iar în cazul în care fapta se adevereşte se acţionează în consecinţă. Astfel se calculează prejudiciul adus statului iar persoanei respective i se întocmeşte dosar penal”, a precizat Luminiţa Penciu.

288 euro impozitul anual

În cazul în care, proprietarii care îşi închiriază locuinţele declară la Finanţele Publice sumele reale pe care le obţin din chirii, aceştia ar trebui să aducă statului, în fiecare an peste 25 miliarde de lei vechi. Astfel, la o chirie medie de 200 de euro, după ce se scad cheltuielile deductibile de 25 la sută, proprietarul trebuie să achite statului 288 de euro anual. La un curs de 42.000, suma totală pe care cei 2.100 de târgujieni care închiriază legal locuinţe o aduc la bugetul statului se ridică la 25.401.600.000 lei vechi. Aceasta este suma care ar trebui să intre în visteria statului însă, cât de corecte sunt declaraţiile înregistrate la fisc, rămâne o necunoscută.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: