Stenograme în care „Gorjul lui Ponta” e „curăţat” de zeci de mii de morţi

Scandalul politic al listelor electorale de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute pe malul Jiului. Interceptarea convorbirilor telefonice dintre angajaţi ai MAI arată mirarea pe care aceştia o au atunci când află că, „în judeţul lui Ponta”, au fost înregistraţi peste 40.000 de morţi. Cei de la Evidenţa Populaţiei chiar se temeau că scade numărul oltenilor, subprefectul Sorin Arjoca, cel care a raportat numărul persoanelor decedate, spunând că, la mijloc e vorba de o confuzie.

Stenogramele discuţiilor purtate de funcţionarii din MAI, în care se regăsesc pasajele cu referire la morţii din Gorj au legătură cu dosarul în care procurorii cer avizul pentru urmărirea penală a fostului ministru delegat pentru administraţie, Victor Paul Dobre, dar şi secretarul de stat Ioan Căbulea, fost şef al IPJ Gorj cu mai bine de un deceniu în urmă. Anchetatorii spun că cei doi, împreună cu chestorul Constantin Monoloiu, cel „admonestat” de Băsescu public, „au purtat mai multe discuţii despre modalităţi prin care, într-un mod aparent legal, să se poată ajunge la o diferenţă între numărul electorilor de la referendumul din 29 iulie 2012 şi cei pe care urmăreau să-i obţină printr-o actualizare ulterioară". Anchetatorii spun că cei amintiţi au analizat mai multe variante pentru a reduce numărul de alegători, pentru ca, la final, referendumul să fie validat, o discuţie purtată pe această temă de funcţionarii care trebuiau să se ocupe de „curăţarea” listelor arătând îngrijorarea şi rumoarea provocată de „morţii de la Gorj”.

Arjoca precizează

Subprefectul Sorin Arjoca a rămas stupefiat când a văzut ce conotaţie s-a dat cifrelor prezentate de el la Bucureşti, acesta menţionând că numărul morţilor este real, dar nu aparţine unei perioade de o lună, ci uneia de peste un deceniu. Conform acestuia, la începutul lunii august, Prefectura Gorj, în baza dispoziţiilor primite de la nivel central, a solicitat tuturor primăriilor din judeţ informaţii despre numărul persoanelor decedate între 1 ianuarie 2002 şi 31 iulie 2012. Rezultatele finale arată că peste 44.000 de persoane au decedat în acest interval de timp.

„Poate părea o cifră mare, la o primă vedere, dar trebuie să ne gândim că e vorba de zece ani şi de 70 de localităţi. La început m-a pus şi pe mine pe gânduri, dar sper să se mai fi şi născut între timp la fel de mulţi ca să nu dispărem”, menţionează subprefectul. Arjoca afirmă că discuţiile ce se regăsesc în stenogramele făcute publice vineri între doi funcţionari din MAI nu au o bază reală, cei doi confundând perioada pentru care s-a făcut raportarea de 44.155 de persoane.

Stenograme

"Astfel, în ziua de 6 august 2012, la ora 17.45, are loc o discuţie între funcţionarii cu atribuţii în gestionarea acestor date:

DOMN: Da. Şi astăzi vorbesc ăştia pe la...că oamenii s-au pus pe treabă. Acum: unii nu vor, spun că e ilegală, că nu au competenţă.

DOAMNĂ: Ce anume?

DOMN: Să, mă rog, să cureţe, nu ştiu, să actualizeze, să nu ştiu ce! Să ciocăne, să actualizeze, să bla bla bla. Alţii, spun că deja s-au apucat şi au găsit vreo 40.000 morţi dar de atunci încoace, niciunii...

DOAMNĂ: 40.000 unde? La nivel de ce?

DOMN: La Gorj, la Gorj, subprefectul de Gorj.

DOAMNĂ: Că a găsit?

DOMN: Da, sau în perioada de după s-au înregistrat 40.000 de decese dar nu erau prinse, dar nu erau astea în, nu făceau parte din listele electorale.

DOAMNĂ: În perioada de după ce?

DOMN: De după referendum. Nu ştiu cum au murit într-o lună 40.000 la Gorj!

DOAMNĂ: S-au înregistrat 40.000 de morţi în Gorj?

DOMN: Da mă, da, da, da!

DOAMNĂ: Doamne iartă-mă, Dumnezeule!

DOMN: Pe de-o parte spunea că ăştia nu erau înscrişi în listele electorale. Deci cu alte cuvinte, într-o lună au murit 40.000 de gorjeni. Rămân puţin olteni! Acesta e judeţul lui Ponta, Gorjul.

DOAMNĂ: Cum să fie măi 40.000 dacă la nivel de ţară zicea Doina că sunt 200 şi ceva de mii de morţi pe an?

DOMN: Da măi, da. De asta îţi spun că oamenii vorbesc vrute şi nevrute şi tot felul de...

DOAMNĂ: Poate 4.000 nu 40.000.

DOMN: Nu, nu.

DOAMNĂ: Nici 4.000 nu cred că s-au înregistrat!

DOMN: Îţi dai seama. Într-o lună, na! Sau nici o lună.

DOAMNĂ: Care o lună, măi?

DOMN: Da.

DOAMNĂ: Care o lună? De pe...când s-a, când a îngheţat baza?

DOMN: Pe 23.

DOAMNĂ: Păi eu nu ştiu că nu am fost aici dar... pe 23. Păi de pe 23 şi până acum? Sunt 10 zile! Mor pe capete, în jumătate de an se duce tot judeţul Gorj.

DOMN: Da. Rămâne domnul premier fără...

DOAMNĂ: Nu jumătate de an dar cât are? Are 400.000 judeţul? Îţi spun eu, în 10 zile se duce! Doamne, iartă-mă! Cum poate să vorbească...”

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: