Știri de criză

Salariile în Hidroelectrica, reduse cu o treime

Mihai David, noul director general al Hidroelectrica, a declarat că primele măsuri pe care le va lua vor fi căutarea unui nou sediu pentru companie şi reducerea salariilor cu cel puţin o treime. Directorul general al Hidroelectrica a precizat că salariile actuale din sistemul energetic i se par „nesimţite, chiar raportându-le la ceea ce se întâmmplă pe piaţa companiilor private”, adăugând că va face reduceri “nu doar la nivelul şefilor, ci şi la nivelurile de mai jos”. (R.I.)

Profesorii supraveghetori, plătiți mai prost ca anul trecut

Sindicaliştii din educaţie au participat, joi, la discuţiile de la Ministerul Educaţiei privind plata cadrelor didactice care participă la supraveghere şi corectare la titularizare, dar nu au ajuns la un acord cu reprezentanţii instituţiei, care au propus sume considerabil mai mici decât anul trecut. „Nu am rezolvat nimic cu comisia de dialog. Ei au propus 25 de lei pentru supraveghere, faţă de 85 anul trecut, 5 lei pentru fiecare teză corectată, faţă de 7,5 lei anul trecut, iar pentru preşedinţii de comisii de examen nu se dau bani, pentru că li se acordă indemnizaţii de conducere. Nu puteam fi de acord cu asta, ne vom întâlni cu doamna ministru pentru alte discuţii, dar suntem sceptici că putem rezolva ceva”, a precizat secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu. Din cauza precedentului cu remuneraţia la bacalaureat şi tezele unice, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI) a anunţat că nici nu va participa la discuţii. Examenul de titularizare va avea loc pe 15 iulie. (R.I.)

Piața de publicitate este în scădere

Agenţia de consultanţă media GroupM şi-a revizuit, joi, previziunile cu privire la piaţa mondială de publicitate, aşteptându-se acum la o scădere de 5,5% pentru 2009, faţă de 0,2%, cifră care se preconiza la începutul anului, iar pentru 2010 se aşteaptă o scădere de 1,4 %, informează Les Echos. Pentru piaţa mondială de publicitate, anul 2009 va fi un "an negru", cum îl numesc specialiştii din industrie, recentele previziuni ale agenţiei ZenithOptimedia, filială a Publicis, indicând o scădere de până la 7% pentru 2009 iar pentru 2010 se aşteaptă la o creştere de 1,5 %.   Doar Internetul va avea propriile sale avantaje aduse de criza economică: investiţiile în publicitate se vor ridica la 15 % în 2010, faţă de 10 % cât era în 2007. (R.I.)

Românii se așteaptă la mai rău

O cercetarea realizată de CURS, la comanda PSD, relevă că 49% dintre cei intervievaţi spun că trăiesc mai rău decât anul trecut, în timp ce 43% estimează că anul viitor va fi mai rău. "Faţă de anul trecut, dvs trăiţi în prezent...?" a fost completată de 6% cu aprecierea că "mai bine", 44% - "la fel", 49% - "mai rău", 1% nu ştiu sau nu au răspuns. Cerându-li-se să estimeze cum cred că vor trăi peste un an, 17% au considerat că mai bine, 30% - la fel, 43% - mai rău, 10% nu ştiu/nu au răspuns. Aproape jumătate dintre cetăţeni (49%, mai precis) se tem de situaţia economică (inflaţie, şomaj, scăderea veniturilor), alte 24 de procente se tem de boală, 15% de corupţie, 3 procente de criminalitate şi infracţiuni, iar 2% de poluare. 4% se tem de altceva (fără a se preciza de ce), 2% dintre cetăţeni nu se tem de nimic, iar un procent nu ştiu sau nu au răspuns.  (R.I.)

Hotelurile de pe litoral, mai goale ca anul trecut

Gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral a scăzut în luna iunie cu aproximativ 30-35% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, potrivit reprezentanţilor ANAT. "Pe litoral, în iunie, a scăzut gradul de ocupare cu 30-35%. Şi în staţiunile montane este aceeaşi situaţie", a declarat, joi, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea. Potrivit acestuia, hotelurile din zona montană au în prezent un grad de ocupare de până la 50%, în condiţiile în care se poate vorbi despre profit doar cu un grad de ocupare mai mare de 50%. Una dintre cauzele pentru care a scăzut gradul de ocupare în staţiunile montane o reprezintă reducerea bugetelor companiilor pentru organizarea diferitelor acţiuni. Potrivit lui Burcea, hotelurile de la munte erau susţinute până acum prin conferinţele şi simpozioanele organizate de companii.  (R.I.)

CE ne recomandă să ne pregătim pentru criza din iarnă

Comisia Europeană (CE) a recomandat, joi, statelor din Uniunea Europeană (UE) să se pregătească pentru o nouă criză a gazelor naturale în această iarnă şi să-şi asigure rezerve de combustibil. "În privinţa incertitudinilor legate de stocarea gazelor naturale în Ucraina, Comisia a recomandat statelor membre să se pregătească mai bine pentru perioada de iarnă şi să-şi asigure depozitele de gaze naturale din toate sursele disponibile", a precizat o comisie de experţi din cele 27 de state UE. Pentru a evita o nouă criză, oficiali ai CE s-au întâlnit, luni, cu reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi instituţiilor financiare internaţionale. Un sfert din gazele naturale consumate în UE provine din Rusia, iar 80% din această cantitate tranzitează Ucraina. (R.I.)

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: