Stolojan: Artego ar fi murit dacă depindea de piaţa din România

Preşedintele PDL Vasile Blaga, dar şi europarlamentarii Theodor Stolojan, Marian Jean Marinescu şi Traian Ungureanu au vizitat ieri fabrica Artego. Tot ieri aceştia au fost şi la fabrica de mobilă Koncord, dar şi la o discuţie cu fermierii. După încheierea vizitei la Artego, Stolojan, a declarat că a fost impresionat de ceea ce a văzut acolo şi că firma din Târgu Jiu „este un miracol de supravieţuire într-un mediu ostil“.

Liderii PDL au stat două zile în Gorj. „Suntem de două zile pentru a sta de vorbă cu organizaţia, pentru a ne întâlni cu mai mulţi oameni din judeţul dvs, pentru a organiza un miting împotriva puterii“, a spus Vasile Blaga. Ieri, conducerea PDL a vizitat câteva secţii ale fabricii de cauciuc Artego şi a discutat cu directorul Viorel David. Stolojan a mărturisit că a avut şi el acţiuni la Artego. „Artego Târgu Jiu este un miracol de supravieţuire într-un mediu ostil. Total ostil. Şi nu vă ascund aici că am urmărit în decursul anilor evoluţia Artego. La o vreme cumpărasem nişte acţiuni la Artego, le-am vândut pe urmă pentru că mi-am mutat zona de interes pe alte firme. Este o firmă care a fost privatizată prin MEBO, una din puţinele firme care a reuşit să supravieţuiască, deoarece foarte multe firme privatizate prin această metodă nu au rezistat. De aceea toată stima pentru cei care conduc această fabrică“. Theodor Stolojan a declarat că societatea care are peste o mie de salariaţi a rămas în piaţă datorită exportului în lipsa desfacerii în România. „Viaţa pentru dânşii nu este uşoară deloc. Pe de o parte este competiţia internaţională, imaginaţi-vă că supravieţuiesc datorită faptului că au 70% din producţie la export, pentru că dacă ar fi numai pe seama României ar fi murit de mult. Ei trebuie să cumpere din străinătate aproape tot ce înseamnă materie primă. Există o întreagă concepţie de viaţă în această companie care diferă faţă de alte companii. Toată lauda pentru dânşii“, a declarat europarlamentarul.

Nu există strategie în cazul CE Oltenia

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan s-a documentat despre situaţia de CE Oltenia. El crede că problema nu este doar la compania din Gorj, ci în tot sectorul energetic, deoarece nu există strategie energetică. „Este lucrul care ne-a fost cerut în mod expres de Comisia Europeană în noiembrie 2012. Directorul companiei a spus că funcţionează după cum bate vântul. E o propoziţie deşteaptă din partea lui, care arată toată lipsa de strategie în domeniul energiei în România“, a spus Stolojan. El a mai amintit de cele două mari proiecte de reorganizare a energiei, Electra şi Hidroenergetica, blocate şi de Fondul Proprietatea, care ar fi avantajat România. „După cum ştiţi, atunci când domnul Videanu era ministrul Economiei el a încercat să facă o restructurare, să facă un complex care să includă şi energie din surse hidro, astfel încât să nu avem o serie de situaţii tensionate în sistem, aşa cum le avem azi. De ce nu a reuşit Videanu? Tot dintr-o tâmpenie a celor care condus România, care au înfiinţat cea mai cruntă ţeapă pe care a luat-o România, Fondul Proprietatea, el primind acţiuni şi la Hidro şi la alte societăţi importante din România. A fost cel care a contestat proiectul de a înfiinţa companii energetice cu mai multe surse“. Stolojan are încrede că situaţia din sectorul energetic se va îmbunătăţi pentru termocentralele pe cărbune deoarece, după problema din Ucraina, Uniunea Europeană doreşte reducerea dependenţei energetice a statelor membre. El a dat exemplu Polonia, care a anunţat că revine în forţă în exploatarea cărbunelui.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: