Stomatologii gorjeni nu asigură serviciu de noapte

Niciun cabinet din Gorj nu  asigură gardă de noapte. Gorjenii care au dureri insuportabile de dinţi pot apela la specialişti doar ziua. Noaptea nu au decât să se calmeze cu ajutorul calmantelor sau să-şi programeze durerea de măsea până după ora 8.

La sfârşitul anului trecut Ministrul Sănătăţii Publice a cerut înfiinţarea în structura Unităţii de Primiri Urgenţe a unui cabinet de urgenţe stomatologice. Comisia de specialitate medico-dentară a sesizat necesitatea asigurării în cadrul UPU a unui serviciu de urgenţă stomatologică, unde pacienţii se pot adresa în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină dentară. De asemenea, se recomandă ca după rezolvarea urgenţelor medico-dentare pacientul să fie urmărit şi să efectueze un tratament de lungă într-un cabinet stomatologic, altul decat care face parte din structura. Unităţii de Primire Urgenţe. În acest scop, în luna decembrie, a fost trimisă o adresă către spitalele judeţene din ţară.

La Targu-Jiu, această hotărare naşte discuţii controversate între conducerea  Spitalului Judeţean şi reprezentanţii medicilor stomatologi.

”Se vor angaja patru medici stomatologi”

În  judeţul nostru există 107 medici stomatologi, dintre care 104 au cabinete individuale, iar aproximativ 80 au contract cu CAS, după cum ne-a declarat  dr.  Ţarcă Tiberiu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Gorj.   

Dr. Tiberiu Ţarcă a mai spus că acest cabinet va funcţiona, în curand, în cadrul UPU,în incinta Spitalului Judeţean: ”Cabinetul va fi finanţat din bugetul statului. Am luat legătura cu directorul spitalului şi vor fi încadraţi 4 medici, care vor efectua o gardă plătită. Un medic privat nu poate fi obligat să facă de gardă în spital”.

”Nu e spaţiu. Nu se va angaja niciun medic. Nu sunt bani.”

Acestea sunt efectele crizei pe care toată ţara le resimte, încă de la începutul anului. Înfiinţarea cabinetului stomatologic de urgenţă în structura Unităţii de Primire Urgenţe necesită timp şi bani.

Dr. Florin Mergea, directorul economic al Spitalului Judeţean ne-a declarat ”În momentul de faţă nu e loc pentru un nou cabinet la UPU, s-a profitat la maxim de tot spaţiul. Chiar dacă vom rezolva această problemă, vor apărea altele după aceea. E nevoie de instrumentar medical, asistenţă medicală şi linie de gardă. O linie de gardă e foarte greu de găsit, trebuie cel puţin 5 medici. Nu vom face niciun fel de angajări, nici nu se poate pune problema. Nu sunt bani. Nu există nici o schemă care să permită încadrarea lor. Medicii privaţi trebuie să facă de gardă în spital”.

Medicii stomatologi privaţi nu vor să facă ”muncă patriotică“

Medicii stomatologi privaţi nu sunt de acord să facă  de gardă. Ei motivează că a lucra noaptea presupune un risc foarte mare. Cabinetele proprii necesită cheltuieli suplimentare pentru a funcţiona în week-end sau noaptea şi nu au avantaje materiale. ”În primul rând trebuie angajat un paznic. Noaptea vin tot felul de beţivi, iar pentru o femeie e destul de periculos să lucrezi singură. În al doilea rând, nu se merită, pentru o consultaţie sau două mai bine te lipseşti”, ne-a declarat M.M., medic stomatolog privat.

Deşi sunt peste 100 de cadre medicale specializate în Gorj, niciuneia nu i se rentează garda de noapte, cu toate că un cabinet de urgenţe medico-dentare în structura UPU are paza asigurată.

Astfel Ordinul 124/1998,art.12, al.2, care prevede ”Cabinetele medicale stomatologice vor asigura prin rotaţie, urgenţele medicale stomatologice”, rămâne fără aplicare în Gorj pentru o perioadă nedeterminată.

Asiguraţii sunt încrezători

Gorjenii aşteaptă deschiderea noului cabinet stomatologic, sperând că în acest mod vor scăpa de chinurile durerilor dentare apărute pe timpul nopţii. Oamenii cred că astfel vor renunţa la mijloacele tradiţionale, la extrasul dinţilor cu firul de aţă şi la saramura pe care trebuia s-o ţină în gură câteva minute.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: