Studenţii nu au reuşit să scoată patronii din criză

Începutul anului universitar nu a adus, potrivit aşteptărilor, o creştere spectaculoasă a vânzărilor pentru comercianţii gorjeni. Dacă în alte centre universitare din ţară, reînceperea cursurilor a însemnat totodată încasări sporite pentru patronii barurilor, teraselor, restaurantelor şi magazinelor, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Târgu Jiu.

Mai mult, potrivit vânzătorilor şi barmanilor, vânzările au scăzut faţă de lunile precedente când studenţii se aflau încă în vacanţă. “Merge destul de prost. Din trei magazine pe care le aveam în Târgu Jiu, am rămas decât cu unul. E drept, noi comercializăm, în special, articole care pot fi considerate de gală, pe care oamenii le îmbracă mai mult la ocazii speciale, iar studenţii vin la noi mai ales în sesiune, când la un examen trebuie să aibă o altfel de ţinută. În general, studenţii aleg o ţinută mai comodă pentru a merge la cursuri. Vânzările merg destul de prost iar cheltuielile sunt foarte mari”, a declarat Ozana T., vânzătoare la un magazin cu articole de îmbrăcăminte. Cele afirmate de aceasta sunt confirmate şi de Ştefania Vasiluţă, de asemenea vânzătoare la un magazin cu articole textile. „Nu se vede nicio creştere. Parcă luna trecută, înainte de începerea şcolii, a fost ceva mai bine. Acum însă, după cum se vede, magazinul este gol”, a precizat Ştefania Vasiluţă.

Terasele se bazează pe clienţii fideli

Nici localurile publice nu se pot lăuda că studenţii reîntorşi la cursuri au dus la creşterea vânzărilor. „Este criză şi acest lucru se vede şi se simte. Înainte erau mai mulţi clienţi dar acum  nu prea mai vin. Am auzit că în alte oraşe merge mai bine dar Târgu Jiul nu se poate compara cu acestea. La noi, lumea e mai săracă”, a declarat Adriana Prună, barman la o terasă din centrul oraşului. Acelaşi lucru îl spune şi Adriana Gheba care susţine că, de cele mai multe ori, cei care vin pe terasă sunt clienţii fideli. „Nu e nicio diferenţă faţă de lunile trecute. Parcă, în prima zi, când a fost deschiderea anului universitar, a fost ceva mai multă consumaţie. În rest, ne bazăm pe clienţii fideli”, a menţionat Ştefania.

Venituri pentru proprietarii de imobile

Începerea cursurilor universitare a adus venituri suplimentare mai mult pentru proprietarii de apartamente şi garsoniere care scot bani frumoşi din închirierea acestora. Având în vere că o locuinţă se închiriază, în medie, cu 150 de euro lunar, proprietarii acestora îşi sporesc veniturile cu aproximativ un salariu minim pe economie.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: