Studenţii profită de vacanţă pentru a câştiga bani

Studenţii gorjeni nu se dau înapoi când vine vorba de muncă pe perioada vacanţei. Locuri de muncă precum cele barmani sau vânzători sunt acceptate de tineri pentru a câştiga un ban în plus sau experienţă. Cei care au noroc sau cunoştinţe pleacă chiar şi în străinătate pe perioada vacanţei pentru a strânge bani.

Angela este studentă în anul III la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu. Pentru a face rost de bani şi pentru a căpăta experienţă, aceasta s-a angajat la un magazin alimentar, unde este supraveghetor. Angela spune că este prima vacanţă în care lucrează, iar aceasta este singura slujbă pe care şi-a găsit-o. Pentru a obţine acest post, studenta a trecut şi printr-o testare. „E o ocazie bună de a câştiga un ban şi experienţă. Am o carte de muncă, iar pe viitor sper să mă angajez mai repede pentru că în ziua de azi se cere experienţă. Eu m-am angajat de o săptămână. Sunt şi nouă în colectiv. Aceasta a fost singura slujbă pe care am găsit-o. Este foarte greu în ziua de azi să îţi găseşti un loc de muncă şi ca vânzător”, spune Angela.

Deşi lucrează de foarte scurt timp, Angela afirmă că s-a obişnuit cu programul în schimburi, de opt ore. „Majoritatea colegelor mele de la serviciu sunt studente. Programul este lejer şi îmi convine”, spune tânăra.

O slujbă nu tocmai uşoară o are şi Edith, o studentă în anul II la Facultatea de Inginerie, la specializarea Ingineria Sistemelor din cadrul UCB. Pentru că a vrut să câştige mai mulţi bani, tânăra studentă s-a angajat ca barmaniţă în Italia. „Prin intermediul unor cunoştinţe am ajuns în Italia, mai exact în Sicilia. Aici m-am angajat la un bar pe perioada vacanţei. Diferenţa faţă de România sunt banii. Dacă în oraş aş fi primit în urma serviciilor pe care le-aş fi prestat salariul minim, aici pot să ajung chiar la 600 de euro pe lună”, afirmă studenta.

Lucrează de la 18 ani

Dacă unii lucrează doar pe perioada vacanţei pentru a strânge ceva bănuţi, există şi studenţi care au deja o vechime de cinic ani în muncă. Este şi cazul lui Laurenţiu, care s-a angajat la un magazin de corpuri de iluminat de la vârsta de 18 ani. Momentan este student în anul IV la Facultatea de Inginerie din Târgu Jiu. „Lucrez din anul 2005 la un magazin de corpuri de iluminat. Mă ocup de vânzare, de întreţinere şi chiar de reparaţii. Am această slujbă de la 18 ani, de când am terminat şcoala profesională. Pot să spun că pentru acest job facultatea la care învăţ mă ajută în proporţie de 10%. Cred că după ce o să termin facultatea  să mă îndrept spre o slujbă în domeniu”, spune Laurenţiu.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: