Suflete curate pentru mani pulite

Spuneam, deunăzi, că DNA a devenit cea mai la modă instituție a noului mileniu. Și dacă credeți că doar românii sunt impresionați de ce fac procurorii de acolo, iată părerea Anittei Hipper, cercetător în domeniul anticorupției la Universitatea din Freiburg, pentru ziare.com: ”În UE, în afara României, doar trei țări mai au o instituție specializată pe anticorupție: Letonia, Croația și Slovenia”. 

În continuarea analizei sale, Anitta Hipper spune: ”ce face DNA-ul azi în România este o acțiune de o amploare mai mare chiar și decât mani pulite – mâini murdare, n.r. -, din Italia începuturilor anilor '90. Din păcate, în Italia politicienii au reușit să oprească acel proces, reușind să îngenuncheze justiția prin acuzații defăimătoare la adresa procurorilor și judecătorilor, despre care liderii politici au spus chiar că urmăresc uzurparea puterii politice în totalitate și înlocuirea ei cu o republică de judecători. Procurorii DNA cunosc și ei astfel de presiuni, fiind acuzați de abuzuri și fabricarea dosarelor politice. Aceste acuzații au fost însă infirmate de Comisia Europeană. DNA rămâne o instituție excepțională, mai ales în contextul politic al statelor post-comuniste, tocmai fiindcă a dovedit eficiență si rezistență în fața presiunilor politice. Succesul instituțional al DNA rămâne o mare surpriză pentru mine, având în vedere situația României. Nivelul de corupție din România este șocant de ridicat, iar DNA reușește să încheie cu condamnări peste 90 de procente dintre miile de dosare instrumentate. Susținerea populației este foarte importantă, în Italia cred că acolo s-a pierdut bătălia. Faptul că oamenii ies în stradă ca să apere justiția este un fenomen nou în Europa. E drept, există și o rezistență a unei părți a populației, majoritară poate, care îi consideră pe cei acuzați niște victime ale sistemului, pentru că ei sunt oameni buni”.

Din păcate, istoria a demonstrat că reforma profundă a unei țări începe, deseori, la nivel de justiție, dar nu poate fi niciodată definitivată în absența unor politicieni care să tragă, și ei, la aceeași căruță. Rezistența obsesivă a parlamentarilor care fac front comun împotriva anchetării colegilor lor este cel mai bun semn că un stat corupt este extrem de greu de învins. Dar aici intervenim noi. Nu uitați că PSD e în cădere liberă și se află, momentan, în prag de dezmembrare. Cu curățarea PNL pare să se ocupe însuși DNA, iar alegerile parlamentare se apropie cu pași repezi. Să nu ne pierdem tempo-ul  și hotărârea. Așa cum am spus-o încă din noiembrie, schimbarea cu adevărat o putem realiza abia în 2016. Mai avem mai puțin de doi ani nu doar ca să ne hotărâm pentru ce votăm, ci chiar să creăm, împreună, candidații perfecți.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: