Sunt consumator

Nu ştiu unde sunt instituţiile de control ale statului atunci când este nevoie de ele. Funcţionăraşii încă sunt trimişi în control pe două direcţii: de unde pică ceva sau unde trebuie pedepsit cineva politic. Şi nu au nicio reţinere în a afişa un tupeu extraordinar, de parcă nu ei ar fi cei care fac abuz de lege. Şi probabil că orice mic om de afaceri ştie despre ce vorbesc. Ştiu şi cei mari, dar cei mai mulţi au învăţat să-şi cumpere liniştea.

Unde sunt aceşti controlori când chiar este nevoie de ei? Dacă munceşti la negru şi reclami, te trimite să îţi rezolvi problema la instanţă. Când cumperi un produs stricat, ţi se spune că nu e clar cum s-a întâmplat. Când reclami o autoritate a statului că umflă facturile, nu ai aproape nicio şansă. Este incredibil cum rând pe rând aflăm că societăţile care furnizează energie în casele românilor au umflat ilegal tarifele, băgând de două ori în costuri valoarea certificatelor verzi: o dată în tariful reglementat, o dată evidenţiată separat pe facturi. Totul cu complicitatea autorităţii de stat care ar fi trebuit să facă verificări – ANRE – care se apără şi spune că legea a fost interpretată greşit. Şi pentru asta milioane de români plătesc din 2012 facturi umflate ilegal? S-a demonstrat deja frauda la Enel şi Electrica, dar probabil că este o chestiune de zile să aflăm că şi alţii „au interpretat greşit”.

Suntem cu toţii dependenţi de utilităţi şi am văzut că, oricât am încercat să facem economii, facturile s-au dublat sau triplat faţă de acum 4-5 ani. Şi la energie, şi la gaze, şi la apă şi canalizare, şi la salubritate. La fel, preţul la benzină. Asta şi din cauza incapacităţii instituţiilor statului de a apăra consumatorii. Este inadmisibil să ni se spună senin că la apă facturile sunt mari pentru că 60% se pierde pe traseu. Şi nimeni să nu poată trage la răspundere furnizorul, că doar ei, cei care reprezintă statul într-o formă sau alta, sunt colegi de partid şi nu responsabilitatea faţă de cetăţeni i-a adus în funcţii.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: