Suntem cu toții țigani

Mă sperie rasiștii. Chiar și ăia mici. Mă face să vomit orice om care crede că s-a născut cumva superior, biologic sau genetic. Și asta dintr-un motiv simplu: pentru că nici unul dintre ei nu are măcar o urmă de empatie. Nici unul nu se pune un moment doar în pielea închisă la culoare al aceluia pe care îl desconsideră. Și, culmea, această aroganță de rasă superioară vine tocmai de la noi, românii. Cei mai inferiori (dacă-mi permiteți) dintre oamenii civilizați. Vrei să moară țiganii, așadar? OK. Dar dacă te-ai fi născut țigan? De fapt, nu cumva ești țigan? Ba ești, nu? Ești român. Ești țiganul Europei. Ei, hai, că parcă acum ne vine mai ușor. Tu chiar te-ai născut ”țigan” (dacă e să folosim peiorativul termenului, de care se feresc atât corecții politic).

Și, desigur, opinia aia haioasă cum că din cauza țiganilor avem noi o imagine deformată în Occident. Cerșetorii și hoții de etnie romă ne strică tot brandul de țară și-i fac pe englezi și francezi să ne privească cu teamă sau măcar reticență. De parcă ăia care pleacă de la noi prin Londra, Madrid sau Paris ar fi țigani suedezi, nu tot români. Dacă n-ar fi țiganii, dacă Hitler sau Antonescu sau altcineva i-ar fi omorât pe toți acum multă vreme, acum ne-ar da englezii burse doar ca să venim la ei și să nu facem nimic. Să stăm doar într-un colț toată ziua, să mâncăm, să bem și să facem sex și, când avem timp, dacă suntem drăguți, să-i luminăm cu cunoștințele noastre și să le explicăm și lor cum mama mă-sii ne-a ieșit țara asta așa frumoasă. Că, vă dați seama, fără țigani în ea ar fi la ora asta mult peste SUA, Germania, Japonia, Norvegia sau oricare alta. ‘tu-vă paștele mamii voastre de țigani, uite, fix asta am fi primit noi dacă voi n-ați fi existat: consultanță pe viață pentru fiecare român; plătită regește! Mândria Europei eram!

Nu. N-am fi fost mari scule nici fără țigani. Și nu, nu cu țiganii au europenii ce au. Nu vă mai prefaceți că nu înțelegeți sau, mai rău, că ei nu înțeleg; nu-i mai credeți atât de dobitoci. Sunt și ei mici rasiști, ca și voi. Doar că nu pe criterii etnice, ci de naționalitate. Da, tu îi deranjezi, românule. Tu ești țiganul.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: