Supărați că Stațiunea Pomicolă le ia gutuile

Recoltarea gutuilor la plantaţia de la Bălăneşti atrage după sine o serie de nemulţumiri. Proprietarii terenului pe care se află plantaţia de gutui se plâng că recolta le este adunată de angajaţii Staţiunii Pomicole de la Drăgoieni.  Directorul Staţiunii a spus că oamenii aveau de plătit contravaloarea unei investiţii realizate de unitate. Pentru că nu au plătit, conducerea staţiunii a decis să culeagă fructele până când investiţia va fi amortizată. Oamenii vor culege gutuile din 2010. 

Proprietarii terenului pe care se află situată plantaţia de gutui sunt nemulţumiţi de faptul că până acum nu au avut niciodată parte de fructele gutuilor. Deşi pământul le aparţine, gutuii nu sunt ai lor. Conducerea Staţiunii Pomicole şi-a trimis ieri oamenii la culesul fructelor, lucru care i-a nemulţumit foarte tare pe proprietarii terenului.

Deşi culegătorii spun că este prima zi în care strâng gutuile, oamenii spun cu totul altceva „Au cules chiar în „Ziua Recoltei” două remorci de gutui. Noi nu putem venii aici să luam nici măcar gutui cât pentru un compot, că poate ne trezim cu vreun dosar penal că furăm de pe pământul altuia, chiar dacă avem titluri de proprietate pe terenurile acestea”, a declarat Tudor Huică, unul dintre proprietarii suprafeţei pe care se află plantaţia de gutui.

Staţiunea a avut uzufruct pe 10 hectare

Gutuii sunt plantaţi de peste douăzeci de ani, timp în care oamenii nu au beneficiat niciodată de producţia pomilor fructiferi. În 2006, Consiliul Local al comunei a stabilit distribuirea titlurilor de proprietate către persoanele care deţin pământ pe suprafaţa respectivă. Numai că noi proprietarii, odată cu punerea în posesie trebuiau să achite o sumă care reprezenta investiţia făcută de Staţiunea Pomicolă şi care trebuia recuperată. Pentru că oamenii nu au dat aceşti bani, autorităţile locale au stabilit că beneficiarul rodului de pe plantaţie va fi tot Staţiunea Pomicolă până îşi va recupera investiţia. „Acesta este ultimul an în care mai adunăm gutuile. Din 2010 oamenii îşi vor putea strânge fructele de pe terenul lor. Nu am vrut să se ajungă aici, dar ei nu înţeleg această măsură pe care am luat-o. de a recolta trei ani la rând gutuile pentru a ne scoate banii”, declară Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole. Suprafaţa pe care se întinde plantaţia de gutui este de aproximativ 10 ha, suprafaţă care intră în proprietatea a peste 100 de persoane.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: