Super-planta care poate absorbi poluarea din trafic

O specie de arbust decorativ din familia Rosaceae, numită Cotoneaster frigidus, este considerată o „super-plantă”.  Acesta ar putea ajuta la absorbirea poluării de pe drumurile cu trafic accentuat, susţin experții în horticultură.

Oamenii de știință de la Societatea Regală pentru Horticultură (RHS) au analizat eficiența tufișurilor asupra absorbției poluării, comparând diferite tipuri de arbuști precum cotoneaster, păducel și tuia gigantică. Studiul face parte dintr-un proiect al organizației pentru diminuarea problemelor de mediu precum poluarea aerului, inundațiile și valurile de căldură, astfel stimulând beneficiile grădinilor și a spațiilor verzi.

Pe drumurile cu trafic accentuat, arbustul Cotoneaster franchetii a fost de cel puțin 20% mai eficient în absorbția poluării în comparație cu alte tufișuri, au spus cercetătorii, deși nu a fost observată nicio diferență pe drumurile mai liniștite. „Pe drumurile urbane majore cu trafic îngreunat, am descoperit că speciile cu un coronament mai dens,  precum cotoneaster, s-au dovedit mai eficiente”, a spus cercetătorul principal al studiului. Specialiştii au aflat că în doar șapte zile un tufiș îngrijit cu o lungime de 1 metru poate absorbi aceeași cantitate de poluare pe care o mașină a produce în timpul unei deplasări de 800 kilometri.

Specialiştii caută în continuare noi super-plante care au calități unice. Asta înseamnă că atunci când sunt combinate cu alte forme de vegetație acestea pot oferi beneficii crescute, iar în același timp reprezintă și habitate extrem de necesare pentru speciile sălbatice.

Cercetând astfel de calităţi ale plantelor, specialiştii au descoperit că pereții cu iederă excelează atunci când vine vorba de răcorirea clădirilor, iar păducelul și ligustrum ajută la atenuarea precipitațiilor intense din timpul verii și la reducerea inundațiilor. Dacă sunt plantate în grădini și spații verzi unde problemele de mediu sunt predominante, aceste plante ar putea aduce schimbări importante în lupta împotriva crizei climatice.

Vizualizări: 1,691

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: